Minister bekijkt omstreden controles op leefloon van bejaarden: “Niet wachten om hier komaf mee te maken”

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR).

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). © BELGA

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) zal met het beheerscomité van de federale pensioendienst de controles op de IGO’s, een soort leefloon voor gepensioneerden, evalueren. Er was afgelopen week een storm van kritiek losgebarsten toen bleek dat de postbodes moesten controleren of de mensen die zo’n uitkering ontvingen wel effectief in het land wonen. Ook mensen van boven de 80, die tot voor kort nauwelijks controle krijgen.

agy

LEES OOK. Pensioendienst jaagt op hoogbejaarden: “Zelfs topatleten worden bijna minder gecontroleerd” (+)

De Gegevensbeschermingsautoriteit, de vroegere privacycommissie, had in een advies ernstige vraagtekens gezet bij die controle. “We zien niet in welke rechtsgrond Bpost kan toestaan om de gerechtigde van de IGO in het kader van de bovengenoemde controle van daadwerkelijk verblijf zijn identiteitskaart te eisen.”

Bacquelaine benadrukt dat het niet om een pestmaatregel gaat, maar om een extra controle omdat veel van de schorsingen achteraf foutief bleken. Groen wil sneller gaan dan de minister en dient een resolutie in. “Er is een meerderheid in dit parlement om die controles meteen een halt toe te roepen en een nieuwe procedure uit te denken”, zegt Kamerlid Evita Willaert. “Zelfs uw regeringspartner CD&V heeft ingezien dat de huidige controle te hardvochtig is. We moeten niet wachten op een nieuwe regering om hier komaf mee te maken.”

LEES OOK

Nu in het nieuws