Abonnee worden? Kies je leesformule

31/01/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  AFP

Gerepatrieerde Belgen twee weken in quarantaine

De Belgen die uit de Chinese stad Wuhan worden gerepatrieerd, moeten 14 dagen in quarantaine in het Militair Hospitaal van Neder-Over-Heembeek. ­Intussen heeft de WHO het coronavirus bestempeld als een internationale noodsituatie.

Ook Vlaming op cruiseschip in quarantaine Chinezen in Vlaanderen voelen zich geviseerd sinds uitbraak: “‘Daar komt hij met het coronavirus’, hoor je dan”

In totaal verblijven 15 landgenoten in Wuhan, waar het coronavirus eind vorig jaar uitbrak. Onder hen Johan Smets, die met een Chinese is getrouwd. “We kregen donderdagmiddag van de Belgische ambassade plots het bericht dat we met een Frans vliegtuig naar Europa kunnen terugkeren”, zegt Smets. “Vrijdagavond (vandaag, nvdr.) moe­ten we verzamelen aan het Franse consultaat in Wuhan, waar we eerst nog medisch gecontroleerd worden. Wie geen ziekteverschijnselen vertoont, wordt vervolgens naar de internationale luchthaven gebracht. Meer info hebben we niet, zelfs niet naar welke Franse luchthaven we worden overgebracht.”

Maar Smets is tevreden dat hij weg kan. “Wie nu niet vertrekt, riskeert in het ergste geval maandenlang niet weg te kunnen.” De quarantainemaatregelen in België neemt hij er dan maar bij. Gisteravond werd beslist om de terugkeerders veertien dagen in quarantaine te houden. “De gerepatrieerde Belgen worden vanuit Frankrijk naar Melsbroek gevlogen”, zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) aan de VRT. “Van daaruit worden ze overgebracht naar het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek. Daar zullen ze 14 dagen in quarantaine blijven, volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Wie tijdens die periode ziek wordt, zal naar het gespecialiseerde ziekenhuis Sint-Pieters in Brussel gebracht worden.”

Grens Rusland-China gaat dicht

De (WHO) beschouwt de uitbraak van het coronavirus sinds gisteren als een internationale noodsituatie. Het virus krijgt de PHEIC-status (Internationale Noodsituatie in de Publieke Gezondheid). Voor een dergelijke stap moet de bedreiging van de gezondheid zeer ernstig zijn. De beslissing kwam er na de eerste bevestigde gevallen van overdracht van mens naar mens buiten China, onder meer in de VS.

Het virus verspreidt zich nog altijd snel. Volgens viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) zijn “er in een dikke week tijd meer gevallen van het coronavirus dan dat er in 2003 SARS-gevallen waren in een tijdspanne van 3 maanden.” Het virus kostte al aan 170 mensen het leven. Bijna 8.000 mensen in 18 verschillende landen geraakten besmet.

Tegelijk zorgen de draconische maatregelen om de ziekte in te dijken nu al voor zware gevolgen. China roept landbouwbedrijven en slachthuizen op hun voedselproductie dringend te verhogen. De voedingsdistributie in het land is immers ernstig verstoord door het quasi volledig afsluiten van de Chinese provincie Hubei. Komt bij dat de Russische president Vladimir Poetin gisteren beval om de 4.250 km lange grens met China hermetisch af te sluiten, in een poging te verhinderen dat het virus Rusland bereikt.

  REUTERS

Ook Vlaming op cruiseschip in quarantaine

Italië heeft in de haven van Civitavecchia, op 80 km van de hoofdstad Rome, een cruiseschip met meer dan 6.000 passagiers in quarantaine geplaatst. Niemand van de passagiers of bemanning mag de Costa Smeralda verlaten, nadat twee Chinese passagiers ziek waren geworden. Eerste tests wezen donderdagmiddag uit dat het tweetal waarschijnlijk niet met het coronavirus is besmet. Maar de Italiaanse autoriteiten – de lokale burgemeester was zelf naar de haven gestoven om de ontscheping van de passagiers tegen te houden – willen meer zekerheid, voor de passagiers van boord mogen.

Aan boord is ook de Vlaming Mike Louagie. Volgens hem zijn er zo’n 800 Chinezen aan boord om Chinees Nieuwjaar te vieren. Er zou geen sprake zijn van paniek. “Er is eerder gelatenheid. Wat kan je anders doen? Veel mensen liggen in het zonnetje. In zwempak of met de kleren aan, klaar om van het schip te gaan.”

Cruisemaatschappijen nemen intussen tal van maatregelen: de meeste cruises in China zijn stopgezet. In Europa nemen een aantal maatschappijen ook geen passagiers meer aan boord die de voorbije 30 dagen het Chinese vasteland hebben bezocht. (wer/jcd)

  AFP

Chinezen in Vlaanderen voelen zich geviseerd sinds uitbraak: “‘Daar komt hij met het coronavirus’, hoor je dan”

Angst, ‘onschuldige’ grapjes, maar ook regelrecht racisme. De Aziatische gemeenschap voelt zich geviseerd nu het coronavirus om zich heen grijpt. Zelfs in ons land, waar nog geen besmettingen zijn vastgesteld, voelen Chinezen zich anders bekeken.

“De sfeer is anders sinds het virus”, vertelt Joe Choi organisator van het Chinese Nieuwjaar in Antwerpen. “De mensen kijken anders naar ons. Met het Chinees Nieuwjaar (25 januari, nvdr.) merkten we het al, er was een minder grote opkomst. Het is minder erg dan in het buitenland, maar ook hier zijn mensen bang voor alles wat Aziatisch is.”

LEES OOK. WHO roept coronavirus uit tot wereldwijde noodsituatie: “Grote vrees is verspreiding naar landen met zwakke gezondheidszorg”

Ook op sociale media merkt hij de angst en het onbegrip: “Op Facebook vertelde een Chinese vriendin dat haar kinderen gepest worden. Op de speelplaats wordt gezegd dat ze verantwoordelijk zijn voor het virus. Ik hoorde ook dat mensen op de bus bewust ergens anders gaan zitten. Er worden ook grapjes gemaakt. ‘Pas op, daar komt hij met het virus’, hoor je dan. Het is vaak onschuldig, maar sommigen menen het ook.”

In verschillende landen duiken op sociale media racistische boodschappen op, naast verhalen van mensen die zich geviseerd voelen. In Frankrijk werd daarom de hashtag #jenesuispasunvirus gelanceerd.

LEES OOK. KAART. Bekijk hier in welke landen het coronavirus al is opgedoken

“Geen Chinezen toegelaten”

Ook buiten Europa worden gevallen van racisme gemeld. Zo ondertekenden ouders in Canada een petitie om te vragen dat kinderen van wie familieleden naar China hebben gereisd, in quarantaine worden geplaatst. En in Zuid-Korea verschijnen aan de ingang van restaurants bordjes met “Geen Chinezen toegelaten”. 500.000 Zuid-Koreanen tekenden een petitie voor een inreisverbod vanuit China.

AANGERADEN