24 urenstaking in gevangenissen: bijna 4 op de 10 cipiers aan de slag in Vlaanderen en Brussel

Bron © BELGA

De gevangenis van Brugge. Foto: BELGA

In de Vlaamse en Brusselse gevangenissen is vrijdag 38,5 procent van het personeel tijdens de voormiddagdienst (van 6 uur tot 14 uur) aan de slag. Dat meldt Kathleen Van De Vijver, de woordvoerster van het gevangeniswezen. Donderdagavond is in alle gevangenissen een 24 urenstaking begonnen. Het gevangeniswezen is de acties in de gevangenissen beu.

In 11 gevangenissen in Vlaanderen en Brussel is minder dan 50 procent van het geüniformeerd personeel aanwezig: Brugge (41,57 procent), Dendermonde (18,75 procent), Gent (28,57 procent), Hasselt (20,69 procent), Leuven Centraal (20,59 procent), Leuven Hulp (47,37 procent), Merksplas (38,10 procent), Sint-Gillis (32,05 procent), Vorst (7,69 procent), Berkendael (21,43 procent) en Wortel (31,03 procent). In Hoogstraten is dan weer iedereen aan de slag. Ook in Ruiselede (80 procent) en Ieper (75 procent) is de bezetting hoog.

Door de staking krijgen de gevangenen in Vlaanderen en Brussel geen bezoek en is geen wandeling mogelijk. “Er wordt enkel aan etenbedeling gedaan. De gedetineerden zitten 24 uur op de cel”, aldus de woordvoerster.

Willekeur

In Wallonië wordt in de gevangenissen van Itter, Jamioulx en Nijvel wel geprobeerd de gevangenen de wandeling te geven en bezoeken mogelijk te maken. Algemene cijfers voor Wallonië zijn er nog niet, maar volgens de al gekende cijfers is ruim de helft van het personeel wel aan de slag.

Donderdag om 22.00 uur is een 24 urenstaking begonnen in alle gevangenissen. De vakbonden willen vanaf nu elke week gedurende een etmaal het werk neerleggen, uit protest tegen de manier waarop minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een minimale dienstverlening bij stakingen wil invoeren in de gevangenissen.

Het gevangeniswezen is de acties van de vakbonden wel beu. “De vakbonden richten immense schade aan op lange termijn”, hekelt de woordvoerster. “Indien deze stakingen er ook zijn om de rechten van de gedetineerden te waarborgen, dan toont men nu wel het tegenovergestelde.”

Van De Vijver stelt nog dat het gevangeniswezen wordt overgeleverd aan de willekeur van onaangekondigde vakbondsacties.

AANGERADEN
Meest recent