Franse politie verontwaardigd door foto van Macron met T-shirt

Bron © BELGA

Foto: AFP

In Frankrijk is ophef ontstaan door een foto waarop president Emmanuel Macron poseert met een T-shirt waarop politiegeweld wordt aangeklaagd.

Macron was donderdag in Angoulême voor een bezoek aan het lokale stripfestival. Hij kreeg er van de tekenaar Jul een T-shirt overhandigd, en poseerde ook voor een foto met dat kledingstuk. Het T-shirt bevat echter het opschrift ‘LBD 2020’. Die afkorting verwijst naar ‘lanceur de balles de défense’, het geweer waarmee de politie rubberkogels afvuurt. Op het T-shirt staat ook de kat afgebeeld die als logo voor het stripfestival dient, maar dat dier mist symbolisch wel een oog.

De foto is dan ook in het verkeerde keelgat geschoten bij de belangrijkste politievakbonden in Frankrijk. Zij zien in de afbeelding en het opschrift een aanval op het politieoptreden. Ook verschillende politici klagen aan dat de president poseert met “anti-politiepropaganda”.

Macron reageerde donderdag al dat de foto niet als kritiek op de politiediensten gezien moet worden. “Ik moet de creativiteit en de vrijheid van meningsuiting verdedigen, ook bij brutaliteiten en bij artistieke creaties waarin dingen gesteld worden waar ik het niet mee eens ben”, zo stelde hij.

Door jvh