Thuishulp steelt 40.000 euro van hulpbehoevende mensen

Foto: Bart Van den Langenbergh

Geel -

Een 33-jarige vrouw uit Geel die werkte als thuishulp bij bejaarde en zwaar hulpbehoevende mensen, werd in 2016 betrapt op informaticafraude. Ze was verantwoordelijk voor het beheer van de rekeningen, maar schreef systematisch geld naar zichzelf over, of deed persoonlijke aankopen bij onder andere Bol.com en Zalando. De slachtoffers verloren zo tot meer dan 40.000 euro.

Van 2008 tot 2016 werkte W.D.R. (33) uit Geel als thuishulp bij vzw SoWel. Ze stond onder andere bij een 87-jarige man en een 70-jarige alleenstaande man met een handicap. Een van de taken in het pakket van de vrouw was helpen bij het beheer van de rekeningen. “Haar patiënten hadden zo het volste vertrouwen in haar. Dat vertrouwen heeft ze volledig beschaamd”, zeiden de advocaten van de slachtoffers.

De vrouw zou jarenlang geld van de rekeningen van de mannen naar zichzelf hebben overgeschreven, cash afgehaald voor eigen gebruik en ook online aankopen gedaan hebben bij bijvoorbeeld Bol.com, Zalando, Herbalife en Weight Watchers. “Ze deed er bovendien alles aan om de privéaankopen te camoufleren. De verrichtingen gaf ze andere namen: als ze bijvoorbeeld een online aankoop bij een winkel deed, maakte ze er zelf een overschrijving naar de krant van. Als ze 40 euro afhaalde, was het eigenlijk 240 euro, en hield ze 200 euro bij. Ze heeft het jarenlang hard gespeeld”, klonk het.

Financiële problemen

Bij de 78-jarige man stal de vrouw 36.000 euro. Bij de 70-jarige man ging het om meer dan 10.000 euro. Dankzij die man kwam het misdrijf ook aan het licht. “De vrouw had een aankoop gedaan bij Bol.com. Het ging om een artikel voor de zwangerschap. De man had telefoon gekregen van Bol.com met een vraag over het product. Zo ging de bal aan het rollen.” Het parket eiste een celstraf van twaalf maanden met uitstel.

De vrouw werd op staande voet ontslagen, maar is ondertussen terug aan het werk als poetsvrouw. “Ze komt nu niet meer in aanraking met geldzaken. Destijds, en nu nog, worstelde ze met financiële problemen. De kat werd bij de melk gezet. Ze zat in een cirkel, en geraakte er niet uit”, zei haar raadsman. “Ze deed de job met passie, en heeft het vandaag nog altijd moeilijk met haar daden. Ze wil haar verantwoordelijkheid opnemen”, klonk het. Vonnis op 28 februari.

Door Britt Peeters
AANGERADEN