REACTIES. Laura Verdonschot neemt het na ontgoochelend WK op voor Sanne Cant: “Afgebroken alsof ze niets gepresteerd heeft”

Ellen Van Loy (8e) en Laura Verdonschot (9e) werden de eerste Belgische vrouwen op het WK veldrijden in het Zwitserse Dübendorf. Verrassender was dat uittredend wereldkampioene Sanne Cant slechts twaalfde werd en nooit in het stuk was voorgekomen. Verdonschot nam op het op voor haar collega: “Het lijkt wel alsof de Nederlanders alles goed deden en Sanne nooit iets gepresteerd heeft.”

LEES OOK. Volledig Nederlands podium bij de vrouwen: eerste wereldtitel voor Ceylin Alvarado, titelverdedigster Sanne Cant deed nooit mee

Cant: “Ik zag het echt wel zitten”

Met een twaalfde plaats presteerde Sanne Cant onder de verwachtingen. De drievoudige wereldkampioene in het veld kende een minder seizoen, maar liet de voorbije weken wel beterschap noteren. “Ook ik had dit resultaat niet verwacht”, sprak ze uiteindelijk na de dopingcontrole. “Deze week had ik nog het goede gevoel te pakken, ik dacht dat alles op schema zat en was er klaar voor. Al wist ik ook wel dat ik vandaag een superdag nodig zou hebben om mee te doen. Dat gebeurde niet. Helaas, dat is het leven en daar is niets aan te doen. Morgen gaat de zon weer op.”

“Mijn start was al echt slecht en de eerste halve ronde voelde ik me nog vrij goed, dus ik hoopte dat ik nog zou kunnen opschuiven, maar ik schoof naar achteren in plaats van naar voren. Ik kwam er niet meer door en na één ronde was het mij al duidelijk dat het niet in orde zou komen”, deed ze het verhaal van de race. “Dit was al een seizoen om snel te vergeten, het was al een kut-seizoen, ik heb er een kut-WK aan toegevoegd.”

“Het is wat het is, ik kan dit niet veranderen, maar ik was niet naar hier gekomen om twaalfde te worden. Ik was tot gisteren, deze ochtend en tot zelfs voor de start zelfs optimistisch: ik zag het echt wel zitten. Al was ik ook niet naïef, het is niet dat ik het helemaal niet zag aankomen, daarvoor ben ik ook iets te oud geworden intussen. Maar je moet er wel altijd in geloven en dat ben ik blijven doen, tot voor de start. Het is logisch dat als je na drie jaar die trui moet afgeven dat je dan even ontgoocheld bent. Maar woensdag start ik in Maldegem met mijn Belgische trui en die zal ik met fierheid dragen. Na het seizoen zullen we alles eens op een rijtje zetten en zien hoe ik het verder moet aanpakken.”

Het verschil met de Nederlandse dames was de voorbije maanden ineens wel heel groot in vergelijking met vorig jaar. “Tja, daar heb ik geen uitleg voor, geen verklaring en dat kan je nu tijdens het seizoen niet uitzoeken. Ik heb mijn best gedaan, meer kon ik niet doen. Ik zoek zeker ook geen excuses, inderdaad ik was deze week niet helemaal gezond. Dat kan je ook horen, maar daar moet ik me niet achter verstoppen. Dat is die dunne lijn waarop je balanceert: topvorm en het weer, dat ziekerig gevoel hoort er dan een beetje bij. Maar dat was zeker geen verklaring voor vandaag. Normaal rijd ik nog alles na dit WK, dat goede gevoel van de voorbije weken kan niet weg zijn en ik wil me nog wel tonen.”

REACTIES. Laura Verdonschot neemt het na ontgoochelend WK op voor Sanne Cant: “Afgebroken alsof ze niets gepresteerd heeft”
Foto: BELGA

Verdonschot: “Ik had er wel compassie mee”

Laura Verdonschot was eerlijk na de wedstrijd. “Ik was niet goed vandaag, da’s spijtig. Ik heb er het beste uitgehaald. Ik rij toptien, maar op een grote afstand van de wereldkampioene. De Nederlandse dames rijden super snel. We vragen ons soms af waar we dat gaan goedmaken. Een verklaring heb ik er alvast niet voor. Alvarado was de voorbije jaren mijn niveau en zet nu een immense stap. Ik ben benieuwd hoelang ze dit allemaal volhouden, want ze rijden wel heel snel.”

Sanne Cant verloor haar wereldtitel aan één van die snelle Nederlanders. Meteen na de finish ging Verdonschot naar haar ontgoochelde landgenote en gaf haar vervolgens een troostend schouderklopje. “Na drie jaar de titel moeten afgeven… Het is spijtig voor haar. Ik had er wel compassie mee. Het leek dit jaar wel alsof ze voor alles afgebroken werd van buitenaf. Alsof ze niets gepresteerd had, de Nederlanders alles goed doen en Cant niets meer kan. Ik had haar eigenlijk wel vooraan verwacht, maar ik zag bij de start al dat het wat minder liep voor haar. Het is spijtig dat ze hier vandaag met een offday rondrijdt. Afstand doen van een titel is nooit leuk. Het is voor haar een seizoen om snel te vergeten. Ik weet zelf hoe het is als alles niet meezit, dus ik kan me wel inbeelden hoe ze zich voelt.”

Over Alvarado is Verdonschot duidelijk. “Ze is technisch hoogbegaafd en de stap die ze zette was heel groot. We vragen ons af wat we moeten doen om diezelfde sprong te maken. Maar wij gaan in procentjes, niet in twintig procent. Het is best om zo weinig mogelijk te vergelijken.”

REACTIES. Laura Verdonschot neemt het na ontgoochelend WK op voor Sanne Cant: “Afgebroken alsof ze niets gepresteerd heeft”

Ceylin Alvarado : “Bewust gaatje gelaten”

Moeder Ramona moest haar ondersteunen om binnen te komen in de perstent, maar even later kon de nieuwe wereldkampioene Ceylin Alvarado haar tandpasta-smile bovenhalen. “Dit is zo mooi”, glimlachte ze. “Dit is een onbeschrijfelijk gevoel. Eindelijk ben ik wereldkampioen. De anderen op het podium zullen teleurgesteld zijn, want dit was een spannend gevecht. Gelukkig kon ik afronden.”

Alvarado rondde dus af, maar dat had ze zelf niet meer verwacht in de laatste ronde. “Ik was zo moe. Ik had niet gedacht dat ik wereldkampioene zou worden. Met de brug in zicht zakte het tempo, waardoor ik toch nog een laatste move kon bekokstoven. En kon ik alles in die laatste meters stoppen.”

REACTIES. Laura Verdonschot neemt het na ontgoochelend WK op voor Sanne Cant: “Afgebroken alsof ze niets gepresteerd heeft”
Foto: Photo News

“Kiezen voor de wereldkampioenschappen bij de dames elite was de allerbeste keuze. Na de Nederlandse titel dacht ik: ‘Why not?’. Dit was een goed seizoen en dit is uiteraard de kers op de taart. Waarom zou ik die wereldtitel anders laten schieten? Ik ben er mij steeds meer van bewust dat ik een voorbeeld wil zijn voor jonge dames die willen veldrijden. Vandaag heb ik daarin alvast een grote stap gezet.”

Even leek het alsof de Nederlandse geklopt zou worden in de aanloop van een heuveltje. “Ik liet echter bewust een gaatje vallen voor die laatste klim. We hoopten steeds op elkaar in dat heuveltje. Dus wachtte ik om naar boven te kunnen rijden en zo snel bij Worst in het wiel te kunnen zitten. Ik wilde eerste van de brug rijden, maar Worst deed de deur dicht. Toen gooide ik maar alles op de sprint van achteruit.”

De andere dames waren ontgoocheld. “We hebben al even gebabbeld, maar zomaar troosten lukt nu nog niet. ’t Is me ook al overkomen, dus ik weet hoe het voelt. Daarnet was er een innige knuffel met mijn zus, die vanuit Barcelona kwam om me aan te moedigen. Ik heb ze een hele mooie dag bezorgd die ik met hen kan delen. Ik hou van de cross: het brengt afwisseling, er is veel sfeer en je kan vrouw tegen vrouw koersen. Dit is een parcours dat niet enkel power of snelheid vergt, want de heuveltjes zijn behoorlijk technisch. Ik rij de komende weken nog de DVV Verzekeringen Trofee, de Superprestige en de losse cross in Maldegem.”

Broers Roodhooft aan het feest: “Ceylin heeft x-factor”

De broers Roodhooft waren bijzonder blij om hun Nederlandse topper op het podium te zien schitteren. “We hebben er alles aan gedaan om Sanne Cant haar wereldtitel te laten verlengen, maar dat is niet gelukt. En Ceylin heeft dat dan op een prachtige manier overgenomen”, zei Philip Roodhooft. “Ze is in het gat gesprongen en ze houdt de titel bij ons.”

“Het zat erin toen Worst haar sprint reed richting de brug en zo alles of niks speelde. We wisten dat Ceylin nog iets over zou hebben. Bijna was het gebeurd op die heuveltjes, toch een gevaarlijk punt daar.”

Alvarado zou eigenlijk deelnemen bij de U23, maar keerde op haar beslissing terug na haar Nederlandse titel. “We wilden de juiste keuze maken, want haar vormcurve kon ook nog naar beneden gaan in de loop van het seizoen. Maar na Baal zagen we al dat het net omhoog zou gaan. We vroegen het haar zelf en haar wens was ook om te rijden bij de elite. Ze is technisch heel vaardig, valt af en toe eens maar maakt eigenlijk weinig fouten. Tactisch kunnen we ze nog bijschaven, maar ze is nog jong. Ceylin heeft de x-factor, net als onze ander boegbeeld Mathieu van der Poel. Ze spreken beiden een breed publiek aan.”

Zondag voegen de broers Roodhooft allicht nog een wereldtitel toe met Mathieu van der Poel. “Ziekte, tegenslag, we zagen al verschillende afgebroken zadels… Maar als hij geen slechte dag heeft en geen materiaalpech heeft, zou Mathieu de logische en verdiende winnaar zijn. Het is wel geruststellend dat bij de drie WK’s van zaterdag het telkens één van de favorieten of de topfavoriet was die het haalde.”

Ellen Van Loy: “Alles deed pijn, maar ik ben blijven vechten”

Ellen Van Loy was met een achtste plaats de beste Belgische vrouw op het WK bij de elite dames. “Ik ben héél tevreden. Iedereen was nerveus en wou het beste van zichzelf geven, maar je moet het dan toch ook maar doen op zo’n WK. Ik had een goede start en ik heb tegen mezelf kunnen vechten. Alles deed pijn op de duur. Je wordt in die modderstroken gezogen, maar het is me gelukt. Het is een fijn gevoel dat ik op mijn leeftijd (39 jaar, nvdr.) nog altijd meekan. Anderen hadden misschien iets te veel stress of geen goede benen vandaag. Ik had de best mogelijke benen.”

Lucinda Brand: “Melkzuur spoot uit de oren

“Een wereldtitel had misschien gekund, maar het was lastig geweest”, gaf derde Lucinda Brand mee. “Ik had daarvoor al gemerkt dat het moeilijk was, want we waren aan elkaar gewaagd. Alvarado is technischer, ik ben iets krachtiger. Ik moest ook vaak terugkomen, bijvoorbeeld met dat zadel-incident. Stilstaan op een parcours als deze is dodelijk, want ik geraakte helemaal verzuurd. Dat was geen makkelijk moment. Vanuit derde positie zag ik mezelf ook geen wereldkampioen meer worden. Toen ik op de brug reed, spoot het melkzuur uit de oren.”

REACTIES. Laura Verdonschot neemt het na ontgoochelend WK op voor Sanne Cant: “Afgebroken alsof ze niets gepresteerd heeft”
Foto: BELGA
Door Laurens Van Heuverswijn en Maarten Delvaux
AANGERADEN