Abonnee worden? Kies je leesformule

02/02/2020 - BV & Co
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Willy Sommers herstelt momenteel in het ziekenhuis van een spoedoperatie aan het hart. Hij stelt het goed en mag maandag weer naar huis.  DBA

Na spoedoperatie aan hart: Willy Sommers beseft dat het erger had kunnen aflopen

“Als Willy dit weekend had opgetreden, was hij dood geweest”

Dat hij drie concerten noodgedwongen moest afzeggen, was aanvankelijk zijn grootste zorg. Maar een dag nadat Willy Sommers (67) met succes een spoedoperatie aan het hart heeft ondergaan, beseft hij dat het heel anders had kunnen aflopen. “Had hij dit weekend opgetreden, dan was hij er niet meer geweest”, zegt zijn manager. Sommers herstelt momenteel in het ziekenhuis en mag maandag naar huis.

Een combinatie van geluk en goede timing. Daar heeft Willy Sommers wellicht zijn leven aan te danken. Tijdens een jaarlijkse controle bij cardioloog Pedro Brugada bleek afgelopen donderdag dat zijn kroonslagader bijna volledig was dichtgeslibd. Meteen de reden waarom de zanger al twee maanden kampte met een drukkend gevoel in zijn borst. Een spoedoperatie drong zich op. Eerst vroeg Sommers de ingreep uit te stellen tot komende maandag. “Ik heb drie optredens dit weekend, en wil mijn fans niet teleurstellen”, zei hij. “Als het de voorbije weken is gelukt, dan kan dit weekend er nog wel bij.” Dokter Brugada dacht daar anders over. Na bijkomend onderzoek ging Sommers vrijdagavond onder het mes. De shows werden gecanceld.

“Er werd een stent geplaatst in Willy’s hart, en maar goed ook”, zegt manager Ilia Beyers. “Aanvankelijk toonden de tests dat de ader voor 90 procent was dichtgeslibd. Tijdens de operatie bleek dat plots 99 procent te zijn. Dan kan je op eender welk moment een hartinfarct krijgen. Volgens de chirurgen was dat bij de minste inspanning sowieso gebeurd. Willy zou zeker en vast ineengestort zijn tijdens een van zijn optredens.”

Dicht bij de dood

Intussen stelt Sommers het goed. “Hij lag zaterdagochtend voor de veiligheid nog op intensieve zorg, maar ’s middags verhuisde hij naar een eigen kamer”, zegt Beyers. “Zijn vrouw Cindy is de hele tijd bij hem. Willy is vermoeid, maar dat komt meer door de stress die bij de operatie kwam kijken dan door de ingreep zelf. Die laat weinig sporen na. Willy beseft vooral dat hij enorm veel chance heeft gehad. Die jaarlijkse controle had evengoed pas binnen enkele weken of maanden kunnen plaatsvinden. En had hij dit weekend toch opgetreden, dan was hij er wellicht niet meer geweest.”

Willy’s vrouw Cindy blijft de hele tijd aan zijn zijde in het ziekenhuis.  BELGAIMAGE

Dat beseft Sommers zelf ook. “Ik had Willy net aan de lijn, en hij weet dat hij door het oog van de naald is gekropen”, zegt Beyers. “Hoewel hij gezond leeft, moet hij nog beter naar zijn lichaam luisteren. De impact van dit type hartoperatie blijft gelukkig beperkt. De ene dag sta je dicht bij de dood, de volgende ben je weer de oude. Maandag mag Willy naar huis. Maar hij moet het de komende dagen rustig doen. Geen bruuske inspanningen, dus.”

Wat dan met de twee shows die volgend weekend op de agenda staan? “Volgens dokter Brugada komen die niet in gedrang. Maar dat gaan we samen met de andere artsen nog verder evalueren.”

Geste van collega’s

Voor de optredens van dit weekend springen Christoff, Sergio en Maarten Cox in de bres. Zij vervangen Sommers in Bocholt, Tongeren en Zedelgem. “Ze doen dat als geste aan Willy”, aldus zijn manager. “Willy is niet enkel hun collega, maar ook een vriend. Als ze elkaar uit de nood kunnen helpen, doen ze dat. En de organisatoren zijn tevreden dat er een noodoplossing is.”

Ilia Beyers Manager van Willy Sommers “Willy vindt het vreselijk om optredens te annuleren. Maar dat is nu het minste van zijn zorgen”

Sommers ondervond al een tijd last van zijn hart. Maar om niemand ongerust te maken, zweeg hij. “Zo kennen we hem”, zegt Beyers. “Hij wilt niemand tot last zijn. Cindy niet, maar ook zijn fans niet. Hij vindt het vreselijk om optredens te annuleren. Maar dat is nu het minste van zijn zorgen. We mogen van geluk spreken dat we Willy weer op een podium zullen zien. En dat zal niet lang op zich laten wachten.”

AANGERADEN