Eerste dodelijke slachtoffer coronavirus buiten China

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

In de Filipijnen is zaterdag een man overleden aan het coronavirus. Het gaat om het eerste dodelijke slachtoffer buiten China. Er zijn sinds de uitbraak van het virus in totaal al 304 mensen overleden. In een dagelijkse update lieten de Chinese autoriteiten weten dat er 1.921 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld in de provincie Hubei.

Het slachtoffer is een 44-jarige Chinese man, die op zaterdag stierf nadat hij sinds 25 januari in quarantaine zat, zei minister van Volksgezondheid Francisco Duque. De man is de metgezel van het eerste geval van het virus in de Filipijnen, een 38-jarige Chinese vrouw. “In de loop van de opname van de patiënt ontwikkelde hij een ernstige longontsteking”, vertelde Duque op een persconferentie. “In zijn laatste paar dagen was de patiënt stabiel en vertoonde hij tekenen van verbetering, maar zijn toestand verslechterde de laatste 24 uur en hij overleed”, voegde hij eraan toe.

Het echtpaar, beide uit Wuhan, China, arriveerde op 21 januari vanuit Hong Kong op de Filipijnen. Het zijn tot nu toe de enige bevestigde gevallen in de Filipijnen.

Miljoenenstad verplicht bewoners thuis te blijven

De Chinese stad Wenzhou (oost), een van de zwaarst getroffen door de epidemie van het coronavirus, heeft zondag haar meer dan 9 miljoen inwoners opgelegd om in hun woning te blijven. Het verkeer wordt er ook beperkt, aldus de autoriteiten. Met 265 gevallen van besmetting is Wenzhou een van de steden in China die het zwaarst getroffen is door de epidemie van virale longontsteking

Bewoners zijn nu dus verplicht om thuis te blijven. Volgens de lokale autoriteiten mag slechts één persoon per huishouden om de twee dagen uitgaan om te winkelen. Openbaar vervoer is opgeschort, evenals langeafstandsbussen. De belangrijkste snelwegen zijn bijna volledig afgesloten voor autoverkeer.

Openbare plaatsen zoals bioscopen of zwembaden zijn gesloten. Bedrijven hoeven niet vóór 17 februari weer aan het werk te gaan en scholen blijven tot 1 maart gesloten.

Vastgesteld in 27 landen

Wenzhou ligt meer dan 800 km van Wuhan, de stad in het centrum van het land waar het coronavirus in december verscheen en dat de facto op 23 januari in quarantaine werd geplaatst.

Inmiddels zouden verspreid over heel China ongeveer 14.300 mensen zijn besmet met het virus. Dat zijn er bijna 2.600 meer dan een dag eerder. Ongeveer 500 van de besmette mensen verkeren volgens de Chinese Gezondheidscommissie in levensgevaar. De ziekte is tot dusver vastgesteld in 27 landen, waaronder de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Rusland en Zweden.

Leger wordt ingezet

In de Verenigde Staten staat het leger klaar om een duizendtal mensen onder quarantaine te houden in het kader van het coronavirus dat, heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie gemeld. De Amerikaanse gezondheidsdiensten hebben “het ministerie van Defensie gevraagd om verschillende installaties ter beschikking te stellen om ten minste 250 mensen in individuele kamers te kunnen opvangen tot 29 februari 2020”, klinkt het in een persbericht.

De installaties zullen gebruikt worden om zo nodig mensen in quarantaine te plaatsen na hun terugkeer uit het buitenland. De Verenigde Staten hebben vrijdag al verschillende bijzondere maatregelen aangekondigd voor mensen die terugkeren uit China.

Nieuw-Zeeland weigert bezoekers uit China

Ook Nieuw-Zeeland weigert de toegang tot zijn grondgebied aan buitenlandse bezoekers die uit China komen, er geweest of doorgereisd zijn. Dat heeft premier Jacinda Ardern gemeld. Het toegangsverbod wordt maandag van kracht en zal voor zeker veertien dagen ingaan, in de hoop om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

“Het is extreem belangrijk dat we onze burgers beschermen tegen het virus, maar ook dat we onze rol spelen in de wereldwijde inspanningen om het virus in te dammen”, aldus de premier. Nieuw-Zeelanders mogen vanuit China wel nog terugkeren naar hun land, maar zullen gedurende veertien dagen in quarantaine geplaatst worden.

In Nieuw-Zeeland zijn tot dusver nog geen gevallen van het virus opgedoken. In China zijn volgens de meest recente cijfers 14.000 mensen besmet met het virus en zijn 304 mensen eraan overleden.

AANGERADEN