“Dit was de beste versie van mijzelf”

Foto: Photo News

Met een diepe buiging nam Mathieu Van der Poel in het Zwitserse Dübendorf zijn derde wereldtitel in ontvangst. Geen verrassing, geen euforie, gewoon heel veel tevredenheid. “Bij gebrek aan klassementen was dit het hoofddoel van mijn winter”, aldus VdP na afloop.

Proficiat Mathieu, dit was eens te meer een demonstratie.

“Dankuwel. Ik vond hier natuurlijk wel een parcours dat enorm goed bij mijn mogelijkheden paste. Dit was een conditiecross, dan komt er weinig tactiek bij kijken. Iedereen zat snel op zijn plaats. Ik voelde dit seizoen dat ik beter en beter werd en dat vertaalde zich vandaag in mijn beste cross van het seizoen. Dit was gewoon de beste versie van mezelf.”

En zo word je opnieuw wereldkampioen, voor de derde keer nu al.

“Dit was zeker geen tussendoortje. Ik had tegen de ploeg gezegd dat ik hier 110 procent wilde zijn. Op mijn vraag werden ook enkele specifieke trainingen ingelast. (Ernstig) Ik ben niet diegene die beweert dat het allemaal vanzelf gaat. Natuurlijk is de stress nu anders. Maar het was er ook vandaag, gezonde stress weliswaar.”

Was dit ook voor jou een loodzwaar parcours?

“Misschien was het wel één van de zwaarste wedstrijden die ik ooit heb gereden. De modder maakte het ongelooflijk lastig. In het eerste gedeelte van de wedstrijd ging het nog maar toen het stopte met regenen en de modder opdroogde, werd het nog een pak lastiger. Op dit parcours kwam iedereen automatisch op zijn plaats terecht.”

Was die kopstart een doel op zich?

“Goh, ik vertrok niet echt met een plan. Maar ik wilde wel als eerste de modder induiken want zo kon ik beter de te volgen lijnen zien. Voor het overige heb ik aanvankelijk vooral mijn tempo gereden. De vaststelling dat ik aan het einde van de eerste ronde al een bonus van tien seconden bij elkaar had getrapt, gaf me vleugels.”

Had je niet meer tegenstand verwacht van de Belgen?

“Van Toon Aerts had ik op dit parcours inderdaad wel meer tegenstand verwacht. (Lacht) Maar ik vond het niet erg dat het niet zo was. Pidcock heeft me dan weer verrast. Ik verwachtte hem niet vooraan en zeker niet op dit parcours.”

En nu?

“Een weekje skiën. Het enige compromis dat ik met het team moest sluiten, is dat ik boven de 1800 meter slaap.”

Waar zien we je voor het eerst terug?

“Dat wordt de Ronde van de Algarve (19 tot 23 februari, red). Daarna volgt meer dan waarschijnlijk de Omloop Het Nieuwsblad als eerste klassieker. Mijn deelname staat nog niet honderd procent vast maar het team rijdt er alleszins. Daarna wordt het Italië met Strade Bianche en Milaan-Sanremo.”

Enige voorkeur welke wedstrijd je wil winnen?

“Ik rijd slechts zes of zeven klassiekers en maak dus van elke wedstrijd een doel. Uiteraard wil ik graag wedstrijden als Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix winnen, dat spreekt voor zich. De kans dat we de Vuelta kunnen rijden is eerder klein, vrees ik. Maar erg is dat niet. Zo kan ik straks ook eens een langere rustperiode inlassen. Maar eigenlijk kijk ik vooral uit naar het mountainbiken. Het klassieke wegseizoen wordt speciaal met enkele nieuwe koersen, maar stiekem ben ik in mijn hoofd al in Livigno met de mountainbike aan het rijden.”

Door Guy Van Den Langenbergh in Dübendorf
AANGERADEN
Meest recent