Abonnee worden? Kies je leesformule

03/02/2020 - Veldrijden
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Photo News

Alleen pech houdt ontgoochelde Wout van Aert van medaille (en dat is een ferme opsteker)

“Ik ga ervan uit dat ik top zal zijn in het voorjaar”

Een lekke band hield hem van een medaille en de status van beste Belg en dat deed Wout van Aert (25) best balen. Met zo’n sterke prestatie na zo’n zware revalidatie dwong hij heel veel respect af. “Ik wou een statement maken”, klonk het. “Na zo’n moeilijk half jaar had een medaille zo mooi geweest... Maar deze prestatie is hoe dan ook een opsteker voor het wegseizoen.”

Voor het eerst in zijn carrière stond hij niet op het podium van een wereldkampioenschap veldrijden. Enigszins begrijpelijk na de lange lijdensweg door zijn val in de Tourtijdrit in Pau. Maar de kampioen in Wout van Aert ziet dat anders. “Het was nog niet binnen, maar door die lekke band in de voorlaatste ronde mis ik wellicht het podium en dat is klote”, sprak hij. “Want in mijn hoofd was dat het doel en dus ben ik teleurgesteld met die vierde plaats. Dat is sowieso een ambetante uitslag. Op alle WK’s die ik heb gereden stond ik op het podium en dat wou ik doortrekken. En het zat tot die pech eigenlijk allemaal mee. De omstandigheden waren ideaal, ik zat goed in de koers en kon perfect mijn ritme houden. Ook in de tweede helft van de wedstrijd, toen veel anderen erdoorzakten. Tot die lekke band dus kwam. Jammer, want na zo’n moeilijk half jaar had dat heel mooi geweest. Ik had liever verloren in een spannende laatste ronde, niet door pech.”

De drievoudige wereldkampioen had voorspeld dat hij zijn beste cross van het seizoen zou rijden en hield woord. “Op het WK is iedereen top en ik kwam voor het eerst in de buurt van Toon Aerts en was toch een stuk beter dan Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en de andere Belgen. Daar moest ik de vorige crossen nog tegen strijden.”

  Photo News

Volgende week rijdt Van Aert in Lille en Merkplas. Wie weet zit er dus nog een zege in. “Twee crossen in mijn achtertuin: daar kijk ik naar uit. Ik wil dit korte crossseizoen mooi afsluiten. Mathieu is er niet, ik kan misschien wel winnen. Ik ben nog ambitieus, maar als ik eerlijk ben: na dit WK is de klik naar het wegseizoen er al.”

Drie weken Tenerife

In die context is dit WK best een opsteker. “Ja, het was een moordende cross en het ging mij goed af, dat moet ik onthouden. Van hier kan ik verder bouwen, het was een goede keuze om erbij te zijn. Ik ga er dan ook van uit dat ik in het voorjaar op mijn best ben. Volgende week maandag vertrek ik voor drie weken naar Tenerife. Er is nog een pak ruimte om te verbeteren en ginder kan ik zeker bouwen aan de conditie. Mijn gewicht kan ook nog beter. Er zijn eigenlijk nog veel dingen waaraan ik kan werken, waar tot nu geen tijd voor was.”

Wout van Aert Vierde “Ik zou graag iets over Mathieu vertellen, maar ik heb hem niet gezien...”

In dat voorjaar komt hij zonder twijfel Mathieu van der Poel tegen. “Ik zou graag iets over hem vertellen, maar ik heb hem niet gezien. (lacht) Ik ben misschien wel goed bezig in functie van het voorjaar, maar als ik mij met hem vergelijk, heb ik nog heel veel werk. Dat hij zegt dat ik zijn grootste tegenstander word, meer zelfs dan Greg Van Avermaet, streelt mijn ego. Ik hoop dat hij gelijk krijgt.”

Nieuwe doelen

Van Aert mag best trots zijn op deze prestatie, wetende van hoever hij komt en hoe kort de tijdsspanne was naar dit WK. “Ja, ik word nog elke dag aan dat ongeval in de Tour herinnerd, maar ik heb geen zin om mij elke dag op de borst te kloppen en te zeggen: Wauw, kerel, je bent goed bezig. Op een gegeven moment moet je vooruitkijken en nieuwe doelen stellen. Daar is het nu het moment voor. Ik moet niet elke keer mijn prestaties afmeten aan wat er gebeurd is. Als ik dat de rest van mijn carrière zou doen, zou ik met elke koers tevreden moeten zijn en dat is niet de bedoeling.”

AANGERADEN