‘1917’ grote winnaar op Bafta’s, drie films stellen teleur

Regisseur Sam Mendes (midden) en de producers en auteur van ‘1917’ met hun awards. © AFP

De film ‘1917’ is de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Bafta’s, de belangrijkste Britse filmprijzen. In Londen won het oorlogsepos de prijs voor beste film en beste regisseur. In totaal sleepte de film liefst zeven prijzen binnen. Daarmee doet hij het beter dan topfavoriet ‘Joker’. De Bafta’s gelden als een belangrijke graadmeter voor de Oscars, die volgende week uitgereikt worden.

‘1917’ was een van de grote kanshebbers, met nominaties in negen categorieën. Liefst zeven daarvan werden verzilverd. Sam Mendes won de award voor beste regisseur en ‘1917’ won de prijzen voor beste geluid, beste Britse film, cinematografie, productiedesign en speciale visuele effecten.

In de categorie beste film haalde ‘1917’ het van ‘Joker’ (van regisseur Todd Phillips), ‘The Irishman’ (Martin Scorsese), ‘Once upon a time in Hollywood’ (Quentin Tarantino) en ‘Parasite’ (Bong Joon Ho). De regisseurs van die vijf films waren ook genomineerd als beste regisseur.

Teleurstelling voor drie films

‘Joker’ was met elf nominaties de topfavoriet, maar moest het stellen met drie awards: best acteur (Joaquin Phoenix), beste filmuziek, en beste casting.

‘The Irishman’ van Martin Scorsese ging met lege handen naar huis, terwijl de film tien keer genomineerd was.

‘Once Upon a Time in Hollywood’ van Quentin Tarantino, dat ook tien nominaties had, won slechts één prijs, die van beste acteur in een bijrol (Brad Pitt).

© EPA-EFE

‘Parasite’ van de Zuid-Koreaan Bong Joon-Ho won de awards voor beste niet-Engelstalige film en beste scenario.

Renée Zellweger won de prijs voor beste actrice, voor haar rol als Judy Garland in de film ‘Judy’. este actrice in een bijrol was voor Laura Dern (‘Marriage Story’).

Diversiteit

Er kwam heel wat kritiek omdat de Bafta’s te weinig divers zouden zijn. De organisatie erkende zelf dat er een probleem is. De voorzitter van de Bafta’s, Pippa Harris, betreurde kort voor de ceremonie nog het gebrek aan vrouwen bij de nominaties voor beste regisseur, “terwijl ze de toekomst van de industrie vertegenwoordigen”. Voorts noemde ze het ook “teleurstellend” dat er in de belangrijkste categorieën geen zwarte acteurs waren genomineerd. Ze beloofde een “ingrijpende herziening” van het “toekenningsproces” maar benadrukte dat het een probleem is in de volledige industrie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook