Astana reageert op geruchten over toprenner Fuglsang, ook dopingarts Ferrari laat van zich horen: “Weer betrokken bij hoax

Jakob Fuglsang won in 2019 nog Luik-Bastenaken-Luik. Foto: BELGA

Wielerploeg Astana heeft gereageerd op de aantijgingen dat hun toprenner Jakob Fuglsang zou samenwerken met de Italiaanse dopingarts Michele Ferrari. “Ons team werkt niet samen met controversiële dokters”, klinkt het in een statement.

LEES OOK. De duivelse dokter van het peloton, die plots weer opdook: wie is Michele Ferrari?

Bij Astana hebben ze al sinds vorige dinsdag weet van het 24 pagina’s tellende rapport van het onafhankelijke antidopingagentschap CADF, die haar Deense renner Jakob Fuglsang linken aan de beruchte en voor het leven geschorste dopingdokter Michele Ferrari. “We werden dinsdag opgebeld door de Deense en Noorse journalisten die blijkbaar inzage hadden gekregen in het dossier. Ze vroegen om een reactie, maar omdat het dossier geen feiten of bewijzen bevat, maar enkel aantijgingen of geruchten, wensen wij daar niet op te reageren. Van de UCI en of het CADF hebben wij sinds dat telefoontje van dinsdag ook niks gehoord, dus zie ik niet in waarom wij actie moeten ondernemen” zei Sven Jonker, marketing manager bij Astana, maandagochtend nog.

Maandagmiddag besliste het team wel een statement te sturen. “Het team verwacht van zijn renners dat ze zich aan de verplichtingen in de strijd tegen doping houden, inclusief het verbod geassocieerd te worden met geschorste individuen of dokters. Het team werkt niet samen met controversiële dokters zoals dokter Michele Ferrari, en de renners hebben geen toestemming dokters te consulteren buiten het team om”, schrijft de wielerploeg, die benadrukt dat ze voor wielerjaar 2020 een licentie gekregen heeft en dat er (op dit moment) geen procedure loopt tegen één van hun renners.

LEES OOK. Jakob Fuglsang in zwaar weer: “Geheim rapport linkt renner aan dopingdokter Ferrari”

Jonker laat weten dat er geen enkele notie van paniek is binnen de ploeg omtrent het nieuws. “Onze advocaten zijn bezig met dit dossier - daterend uit de zomer van 2019 - te onderzoeken.”

Ook het huidige trainingskamp van Jakob Fuglsang, Alexey Lutsenko en nog een aantal andere renners op de Teide in Tenerife wordt niet afgebroken. “Wij zien geen enkele reden om die hoogtestage plots stop te zetten. Wij gaan gewoon door met onze aanvankelijke planning.” Al bleek wel dat de in Tenerife aanwezige Astana-renners zondagavond niet opdaagden tijdens het avondmaal in de refter van Hotel Parador boven op de Teide.

Ook Fuglsang ontkent banden met geschorste dopingdokter Ferrari

Fuglsang ontkent met klem dat hij beroep gedaan heeft op de diensten Michele Ferrari. “Ik weerleg dat ik dokter Ferrari ontmoet heb”, schrijft de Deen op Instagram. “Ik heb geen weet van een rapport en kan bevestigen dat er bij geen enkel bekwaam antidopingagentschap een procedure tegen me geopend is. Daarom moet ik nergens op antwoorden. Ik ben heel bezorgd dat soortgelijke geruchten in de pers circuleren.”

Astana reageert op geruchten over toprenner Fuglsang, ook dopingarts Ferrari laat van zich horen: “Weer betrokken bij <I>hoax</I>”
Michele Ferrari (rechts). Foto: AFP

Ferrari hekelt “nieuwste nepverhaaltjes” over banden met Astana

Michele Ferrari noemt de berichten dat hij banden heeft met Astana-renners een “hoax”, oftewel “nepverhaaltjes”. Op zijn website reageert de veroordeelde Italiaanse dopingdokter maandag op het “geheime rapport” van de onafhankelijke antidopingwaakhond CDAF waaruit Deense en Noorse media afgelopen weekend citeerden.

Volgens die bronnen zou Ferrari renners van de Kazachse ploeg, onder wie kopman Jakob Fuglsang en Alexey Lutsenko, ontmoet en getraind hebben. Nochtans is hem dat verboden sinds hij in 2012 levenslang werd geschorst voor zijn aandeel in de dopingzaak rond Lance Armstrong. Zelf ontkent de Italiaan de beschuldigingen.

“Nog maar eens ben ik verplicht om de nieuwste nepverhaaltjes omtrent mijn persoon te ontkrachten”, begint Ferrari zijn reactie op zijn website 53x12.com. Vervolgens somt hij een aantal argumenten op die hem moeten vrijpleiten. “Ik onderhoud al ruim tien jaar geen relatie meer met atleten van Astana. Ik ben al zeker twaalf jaar niet meer in Monaco of Nice geweest. Ik heb nog nooit op een motor of scooter gezeten, laat staan als gangmaker voor een renner. Ik ben niet naar de Ronde van Catalonië 2019 geweest. Fysiek heb ik geen enkele wedstrijd meer bijgewoond sinds 1994. Het ‘rapport’ is gebaseerd op valse verklaringen van vermoedelijk belanghebbende partijen. Ik heb geen uitvalsbasis in Lugano, een plek waar ik nog nooit ben geweest. Ik ben nooit veroordeeld voor doping.”

Door bvc, wic, vtvn
AANGERADEN