Voorzitter Zulte Waregem schept duidelijkheid: “Vossen speelt niet tegen Club Brugge”

Foto: BELGA

De verkoopsprijs van Jelle Vossen (30) stijgt als Zulte Waregem zijn nieuwe nummer negen tegen Club Brugge laat spelen. Onder die voorwaarde kon Essevee de Limburgse goalgetter goedkoper overnemen van blauw-zwart. De kans bestond dus dat de aanvaller zou spelen in de beker, al zal dat volgens voorzitter Carl Ballière niet gebeuren. “We hebben een regeling kunnen treffen waarin iedereen zich kan vinden.” En die wordt gerespecteerd.

Wat staat er in de verkoopsovereenkomst van Jelle Vossen, die op 30 januari Club Brugge ruilde voor Zulte Waregem? Beide clubs tekenden een geheimhoudingsclausule, maar de voorbije dagen lekten toch details uit over de afspraken die zijn gemaakt.

De situatie: eerst werd gezegd dat Vossen niet zou kunnen spelen in de beker tegen Club Brugge. Nu blijk dat dit wel kan mits het betalen van een hogere transfersom. De prijs van Vossen stijgt elke keer als hij tegen Club Brugge in actie komt. In de competitie kan dat scenario zich ook nog voordoen als Zulte Waregem Play-off 1 haalt. In de reguliere competitie speelden beide ploegen al twee keer tegen elkaar.

Voorzitter Zulte Waregem schept duidelijkheid: “Vossen speelt niet tegen Club Brugge”
Foto: BELGA

Dury: “Kans bestaat dat hij in de selectie zit”

Francky Dury reageerde dinsdag op het nieuws. De coach van Essevee overwoog toen nog om de aanvaller toch te laten spelen. “Of Jelle in de kern zit? Misschien wel ja. Het is de bedoeling dat we een spaarpotje hebben voor dit soort situaties. Wat er in het contract staat, daar kunnen we niet omheen. Het is onderhandeld geweest, dus daar moet je niet meer op terugkomen. Dat is overeengekomen bij beide partijen en was een voorwaarde om de transfer te kunnen doen. Ik kan erover klagen, maar het is ondertekend door alle drie te partijen, dus dat heeft geen zin. Dat is tijdverlies.”

“Afspraken respecteren”

Clausules die maken dat spelers niet speelgerechtigd zijn tegen hun ploeg van afkomst zijn gebruikelijk bij huurovereenkomsten. Sinds er discussie ontstond rond de huur van Sander Coopman (ook tussen Zulte Waregem en Club) zijn er vaste afspraken gemaakt. Spelers mogen alleen tegen hun moederclub spelen als de hurende club de totaliteit van zijn loon overneemt. Om die reden speelt Kaveh Rezaei (Charleroi) niet tegen Club Brugge en Sven Kums (AA Gent) niet tegen Anderlecht. AA Gent lichtte wel de koopoptie op Kums, maar die gaat pas vanaf de zomer in.

In het geval van Jelle Vossen verkocht Club Brugge de speler aan Zulte Waregem, maar werden er wel enkele afspraken gemaakt. “Het is dankzij Club Brugge dat Jelle Vossen bij ons is”, zegt algemeen directeur van Zulte Waregem Eddy Cordier. “We hebben een correcte deal afgesloten. En er zijn bepaalde afspraken gemaakt, die we moeten respecteren.” De transferprijs van Vossen was sowieso niet al te hoog meer, omdat zijn contract bij Club Brugge afliep op het einde van dit seizoen.

Voorzitter Essevee: “Jelle speelt niet”

Voorzitter Carl Ballière schepte dinsdagnamiddag finaal duidelijkheid. “Jelle zal morgen niet spelen. Een contract bij een voetballer wordt altijd onderhandeld met drie partijen. In dit geval is dat Jelle Vossen, Club Brugge en Zulte Waregem. We hebben een regeling kunnen treffen waarin iedereen zich kan vinden. Over de inhoud van het contract communiceren we niet. Vossen zal niet spelen in de beker en ook niet in de competitie als we eventueel in Play-off 1 nog eens tegen Club Brugge zouden uitkomen. Ik zie niet in waarom er gediscussieerd zou moeten worden over een overeenkomst die je zelf hebt ondertekend. We hebben er geen moeite mee om de afspraken na te komen. Dit is een heel goeie deal in zijn totaliteit. Charleroi-aanvaller Kaveh Rezaei mag bijvoorbeeld ook niet spelen tegen Club.”

Voorzitter Zulte Waregem schept duidelijkheid: “Vossen speelt niet tegen Club Brugge”
Stilte voor de blauwzwarte storm Foto: jmg
Door Jochen Coorevits en Bart Lagae
AANGERADEN