Democratische partij stelt bekendmaking van resultaten van voorverkiezing in Iowa uit door “tegenstrijdigheden”

Bron © BELGA

De Democratische partij zal pas dinsdagnamiddag Belgische tijd de officiële resultaten bekendmaken van de eerste voorverkiezing voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in Iowa. Na “technische problemen” in drie kiesbureaus moet er een “kwaliteitsonderzoek” worden uitgevoerd, waardoor de bekendmaking van de resultaten uitgesteld werd.

Door technische problemen laten de resultaten van de eerste voorverkiezing bij de Democratische partij in Iowa langer op zich wachten dan gewoonlijk. De Democratische partij liet weten dat de uitslagen worden gecontroleerd op “tegenstrijdigheden”. De stemmen zouden daarom met de hand worden geteld.

Volgens Amerikaanse media zouden er onregelmatigheden zijn vastgesteld in drie kiesbureaus, daarom is extra onderzoek nodig. “De integriteit van de resultaten staat voorop”, stelt de Democratische partij. Volgens Troy Price, partijleider van de Democraten in Iowa, zou het wel niet gaan om een hack in het systeem.

Overwinningsspeeches

Volgens ramingen van de New York Times zou Bernie Sanders de voorverkiezing in Iowa winnen met 33 procent van de stemmen, gevolgd door Joe Biden (28 procent) en Pete Buttigieg (20 procent). De eerste voorverkiezing, altijd in de kleine staat Iowa, geldt als een goede graadmeter voor welke kandidaten kans maken om het ver te schoppen in de race.

Door de vertraging kunnen de Democratische kandidaten nog niet vertrekken uit Iowa, maar verschillende onder hen hebben toch al een overwinningsspeech gegeven. Zo staat Bernie Sanders naar eigen zeggen in 40 procent van de districten aan de leiding. Ook Pete Buttigieg claimde een overwinning.

Die voorbarige uitspraken konden meteen op heel wat kritiek rekenen. “Elke campagne die zegt dat ze gewonnen heeft of die onvolledige resultaten uitgeeft, draagt bij aan de chaos en foute informatie”, zei Joe Rospars, strateeg en adviseur van kandidaat Elizabeth Warren. Volgens Rospars hebben “zowel mensen als de technologie” gefaald bij de chaos van de tellingen.

De volgende stop van de kandidaten is New Hampshire, aan de oostkust, voor de volgende voorverkiezing.

LEES OOK. De plek die kandidaten kan maken of kraken: moordende marathon voorverkiezingen van Democraten van start (+)

Trump wint eerste voorverkiezing bij Republikeinen

President Donald Trump heeft zoals verwacht met een overweldigende meerderheid de eerste voorverkiezing van de Republikeinse partij gewonnen in Iowa. Volgens de New York Times kreeg Trump 96 procent van de stemmen. De tegenstanders van Trump, Joe Walsh en Bill Weld, geraakten niet boven de 2 procent.

De Republikeinse partijen in verschillende staten hebben dit jaar hun voorverkiezingen geannuleerd wegens de populariteit van Trump.

Door adb, jvh