Zulte zoekt kandidaten voor de Cultuurprijzen

De laureaten van de Cultuurprijzen 2019 met, tweede van rechts, voorzitter van de Cultuurraad Patric Jacobs, en, uiterst rechts, burgemeester Simon Lagrange. Foto: Pol De Frene

Zulte - De cultuurraad van Zulte zet sociocultureel geëngageerde mensen graag eens in de kijker door het uitreiken van zijn Cultuurprijzen. Er zijn drie verschillende Cultuurprijzen: de Prijs voor Cultuur, de Cultuurlaureaat en de Cultuurjubilaris en het gaat over prestaties.

Ken je iemand die een bijzondere artistieke of culturele prestatie heeft geleverd tijdens het voorbije jaar? Of misschien is er iemand die het culturele imago van de gemeente Zulte op de kaart heeft gezet? Ook iemand die zich gedurende 25 jaar of meer belangeloos heeft ingezet als medewerker van een Zultse socio-culturele vereniging komt in aanmerking voor één van de Cultuurprijzen.

Als inwoner van Zulte of als lid van een vereniging mag je één of meerdere kandidaten voordragen. Ongetwijfeld ken jij wel iemand of een vereniging die in aanmerking komt voor één van de Cultuurprijzen.

Cultuurprijzen

Met de toekenning van de Cultuurprijzen wil de Cultuurraad haar waardering uitspreken over het geleverde werk ten bate van de culturele, sociale, vormende activiteiten of van kunstbeoefening. Er zijn drie verschillende prijzen.

De 'Prijs voor Cultuur' wordt uitgereikt aan een persoon of een vereniging die een bijzondere artistieke of culturele prestatie heeft geleverd tijdens het voorbije werkjaar 2019. Vorig jaar werd in deze categorie vzw Labyrinth bekroond.

De 'Cultuurlaureaat' beloont de persoon of vereniging die regionaal, nationaal of internationaal het cultureel imago van de gemeente Zulte op de kaart heeft gezet. Zij dienen hun officiële woonplaats te hebben in de gemeente Zulte en een sterke culturele binding te hebben met de gemeente. Cultuurlaureaat werd vorig jaar Wouter Berlaen.

De prijs 'Cultuurjubilaris' kan worden uitgereikt aan personen die zich gedurende 25 jaar belangeloos en onafgebroken hebben ingezet als bestuurslid of vrijwillig medewerker van een Zultse socio-culturele vereniging. Zij dienen hun officiële woonplaats te hebben in de gemeente en een sterke culturele binding met Zulte. Ives Claes ging vorig jaar met de titel Cultuurjubilaris naar huis.

Eenzelfde persoon of vereniging kan de prijs voor Cultuur slechts eenmaal om de vijf jaar overhandigd krijgen.

Voorstellen

Ken je iemand die volgens jou in aanmerking komt voor één van de drie Cultuurprijzen, stel hem of haar dan voor 31 maart 2020 kandidaat voor de cultuurprijzen van 2020 via www.zulte.be/cultuurprijzen.

Door Eddy Lefevre
AANGERADEN