De meest iconische Oscarjurken van de voorbije tien jaar

© Isopix

Zondagnacht is het weer zover, dan zullen de Hollywoodsterren weer in de meest fantastische creaties over de rode loper van de Oscars flaneren. In de aanloop daar naartoe lijsten we al eens de meest iconische jurken van het voorbije decennia op.

flb

Angelina Jolie droeg in 2012 een jurk met een duizelingwekkende split van Versace. In geen tijd ging die flink viraal op Twitter, waarbij soms tot 4.000 tweets per minuut de wereld werden ingestuurd. “Ik heb er iets over gehoord, maar er verder geen aandacht aan besteed”, zei ze achteraf in een reactie. “Ik heb gewoon een jurk aangetrokken en me die avond geamuseerd, aan meer was ik niet aan het denken.”

In datzelfde jaar verscheen Meryl Streep op de rode loper in een schitterende, gouden jurk van het Franse modehuis Lanvin. Streep kiest normaal voor sobere outfits, maar ging die ene keer volledig blingbling. Ze was niet enkel een opvallende verschijning, maar sleepte die avond ook een Oscar in de wacht voor haar rol in ‘The iron lady’.

De mooiste jurk op de rode loper van de Oscars in 2013 was ongetwijfeld die van Amy Adams. De actrice koos voor een lichtgrijs exemplaar van de hand van de in 2014 overleden couturier Oscar de la Renta. Ze zag er die avond uit alsof ze Assepoester was die naar het bal kwam. De met veren bezette sleep had naar verluidt zoveel werk gekost, dat de jurk maar nét voor het evenement af was.

Maakte ook indruk in 2013: Jennifer Lawrence in een lichtroze jurk van Dior. De actrice zag er adembenemend uit, tot ze met die enorme onderrok het podium moest beklimmen om de Oscar voor haar hoofdrol in ‘Silver linings playbook’ te gaan ophalen en op de trappen viel. Niettemin blijft het een creatie die in het geheugen gegrift staat.

Tijdens de Oscars van 2014 leerde de wereld Lupita Nyong’o kennen. De jonge Keniaans-Mexicaanse actrice maakte er haar debuut op de rode loper en wat voor een. Niet alleen won ze een Oscar voor haar bijrol in “12 years a slave”, ze straalde ook in haar blauwe jurk van Prada. “Dat blauw doet me aan Nairobi denken en ik vond het leuk om iets van thuis bij me te hebben”, vertelde ze op de rode loper.

In 2016 kwam Lady Gaga opdagen in een jumpsuit met een bustier en lange witte sleep. Toch ongewoon voor een evenement waarbij traditioneel een jurk wordt gedragen. Het ging om een spierwitte creatie van ontwerper Brandon Maxwell. In 2019 slaagde ze er opnieuw in om de show te stelen, dit keer in een zwarte jurk van Alexander McQueen die zowat het tegendeel was van de jumpsuit van drie jaar daarvoor.

2017 was het jaar van Emma Stone. Niet alleen mocht de gedoodverfde kanshebber haar beeldje voor de musical ‘La la land’ in ontvangst nemen, ze was ook de winnares van de rode loper in een jurk van Givenchy Haute Couture. Het werd meteen een van de laatste creaties van ontwerper Riccardo Tisci voor zijn vertrek bij het Franse modehuis. De franjes aan de onderkant van het kleedje bezette hij met duizenden Swarovski-kristallen.

Nicole Kidman is een vaste klant op de rode loper van de Oscars, maar haar jurk uit 2018 was de meest opvallende die ze in al die jaren droeg. Het felblauwe exemplaar van Armani Privé viel vooral op door de grote strik vooraan. Zonder twijfel de meest iconische look van dat jaar.

Misschien nog wel de meest opvallende jurk die tijdens het voorbije decennium werd gedragen op de Oscars was die van Billy Porter. De acteur heeft er ondertussen zijn handelsmerk van gemaakt om op elke rode loper de show te stelen met een extravagante outfit. Voor de Oscars van 2019 opteerde hij voor een maatpak met grote onderrok, een creatie van Christian Siriano.

Aangeboden door onze partners

Lees ook