Pete Buttigieg voorlopig naar voren geschoven als uitverkoren kandidaat voor Democratische partij

Bron © NY Times, Washington Post

Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar de Democratische Partij heeft in de Amerikaanse staat Iowa dan toch een deel van de officiële resultaten van de eerste voorverkiezing bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat Pete Buttigieg naar voren wordt geschoven als uitverkoren kandidaat voor de Democraten. Althans voorlopig, want slechts 62 procent van de resultaten werden vrijgegeven nadat er technische problemen waren met de app die de resultaten uit elk van de zowat 1.700 “stembureaus” moest doorgeven.

Door technische problemen lieten de resultaten van de eerste voorverkiezing bij de Democratische partij langer op zich wachten dan gewoonlijk. De uitslagen werden gecontroleerd op “tegenstrijdigheden” en moesten met de hand geteld worden. Uiteindelijk blijkt dat Pete Buttigieg voorlopig de leiding neemt met 26,9 procent van de stemmen. Hij wordt op de voet gevolgd door Bernie Sanders (25,1 procent), die aan het langste eind trekt als het om voorkeurstemmen gaat, en Elizabeth Warren (18,3 procent). Wie het niet goed doet, is voormalig vicepresident Joe Biden met ‘slechts’ 15,6 procent. Wanneer de overige 38 procent van de resultaten bekendgemaakt zal worden, is voorlopig nog niet duidelijk.

LEES OOK. Democratische partij stelt bekendmaking van resultaten van voorverkiezing in Iowa uit door “tegenstrijdigheden”

De vertraging leidde niet alleen tot een valse start voor de Democratische partij in de race naar het Witte Huis, ook konden verschillende kandidaten de staat nog niet verlaten, waardoor ze kostbare campagnetijd verloren. Of ze gaven overwinningsspeeches zonder de uitslag te kennen. Shadow Inc., het bedrijf achter de applicatie, heeft zich inmiddels verontschuldigd bij de Democratische partij.

De volgende stop van de kandidaten is New Hampshire, aan de oostkust, voor de volgende voorverkiezing.

Door lla