Niccolò Bonifazio verrast de snelle jongens in Ronde van Saoedi-Arabië

© AFP

Niccolò Bonifazio (Total Direct Energie) heeft de tweede rit in de Saudi Tour (2.1) gewonnen. De Italiaan haalde het na 182 km van Sadus Castle naar Riyad voor de Duitser Phil Bauhaus (Bahrain-McLaren) en de Fransman Nacer Bouhanni (Arkea Samsic). Timothy Dupont eindigde als vierde, Jens Debusschere werd vijfde. Rui Costa behoudt zijn leiderstrui.

Vier renners kleurden de wedstrijd in de Saudi Tour door meer te schuiven in een vroege vlucht: onze landgenoot Kévin Van Melsen (Circus-Wanty Gobert), Angel Fuentes (Burgos-BH), Nikodemus Holler (Bike Aid) en Joel Nicolau (Caja Rural-Seguros RGA). Het kwartet reed een mooie bonus bij elkaar in een etappe die, in tegenstelling tot de waaierrit van dinsdag, rustig kabbelde richting de finish in Riyad.

Onderweg was er wel even opschudding in het peloton door een valpartij. Mark Cavendish lag er bij, net zoals Justin Jules, en die laatste kon zijn tocht niet voortzetten. In de laatste 50 km zakte de voorsprong van de vluchters snel. Vlak voor de samensmelting, op 12 km, verstoorde een nieuwe valpartij de orde in het peloton. Deze keer lagen vier renners op de grond: onder meer Reinardt Janse van Rensburg en Enrico Gasparotto. De valpartij gebeurde vooraan, Cavendish werd daardoor opgehouden en het duurde lang vooraleer hij weer zou aanpikken bij het peloton.

Vooraan werd intussen de sprint voorbereid en was het verrassend genoeg Haussler, nochtans in de ploeg met snelle mannen Cavendish en Bauhaus, die op 1 km in de aanval trok. Hij kreeg Bonifiazio mee. Even werden ze nog opgeschrikt door een motor op 500 meter van het eind, maar gelukkig kwamen ze niet ten val. Haussler kon het hoge tempo niet volhouden, Bonifazio wel en hij bleef het peloton nipt voor. Daar won Bauhaus de sprint om de tweede plek.

Voor Bonifazio is het zijn 17de profzege, de 26-jarige Italiaan wint vooral in kleine koersen, zoals de Ronde van Hainan, de Tropicala Amissa Bongo en vorig jaar nog de Omloop Mandel-Leie en de GP Jef Scherens. Z’n ritzege in de Ronde van Polen in 2016 is z’n enige overwinning op WorldTour-niveau.

Rui Costa blijft leider, met één seconde voorsprong op Haussler en twee op Bouhanni. Jens Debusschere staat zesde op tien tellen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten