Na offday op WK pakt Eli Iserbyt revanche in Maldegem, voor ploegmaat Vanthourenhout: “Ja, ik ben content”

Eli Iserbyt was de sterkste in Maldegem. © BELGA

Geen Mathieu van der Poel in de parkcross in Maldegem, dus was het rijk weer aan de Belgen. Eli Iserbyt toonde zich de sterkste in een race waar ook Wout van Aert afwezig bleef. Ploegmaat Michael Vanthourenhout maakte het nog (even) spannend en werd tweede, Toon Aerts werd derde na een erg nipte sprint.

Guillaume Maebe

Geen Mathieu van der Poel of Wout van Aert in Maldegem. Beiden zijn al begonnen aan de voorbereiding op hun wegseizoen en lieten de Parkcross links liggen.

Quinten Hermans nam de beste start. Hij werd achterna gezeten door David van der Poel, Lars van der Haar, Belgisch kampioen Laurens Sweeck, Toon Aerts, Eli Iserbyt en Corné van Kessel. Ondanks het feit dat het tempo heel hoog lag kwam er toch geen grote afscheiding in het pak.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de vierde ronde was de kopgroep nog veertien renners sterk. Tot Hermans een nieuwe versnelling plaatse en een miniem kloofje sloeg, met Iserbyt en Vanthourenhout in het wiel. Daarna volgden Aerts, Van der Poel, Sweeck en Van Kessel. Halfcross namen Hermans, Iserbyt, Van Kessel en Vanthourenhout afstand van Van der Haar en Sweeck. De rest volgde op een zakdoek.

Vanthourenhout komt nog opzetten

Niet lang nadien nam Iserbyt over. De West-Vlaming versnelde op drie ronden van het einde, Vanthourenhout liet achter hem een klein gaatje vallen. Twee rondes lang reed Iserbyt maar een handvol seconden voor zijn achtervolgers uit, tot bij die laatsten de veer in de achtste van tien ronden brak. Iserbyt liep verder uit en hoewel Vanthourenhout - na het spelen van het ploegenspel - nog stevig kwam opzetten, mocht de West-Vlaming aan de finish de handen in de lucht steken. Een opsteker voor Iserbyt na zijn offday - en tiende plaats - op het WK in Dübendorf.

Ploegmaat Vanthourenhout hield zijn tweede plaats vast, Toon Aerts pakte na een millimetersprint met Corné Van Kessel de derde plek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Iserbyt: “Niet veel die kunnen zeggen dat ze gewonnen hebben dit seizoen”

Iserbyt toonde zich tevreden met zijn overwinning. “Ik wist dat het lastig ging zijn, maar uiteindelijk kon ik nog makkelijk wegrijden van Michael, al moest ik het tempo hoog houden. Of dit extra deugd doet na het WK? Een zege doet altijd deugd. Ik denk niet dat er veel mannen zijn die dit seizoen kunnen zeggen dat ze gewonnen hebben. Voor mij is dit mijn negende zege: dus ja, ik ben content.”

Vanthourenhout: “Soms het gevoel dat ik Eli nog kon inhalen”

Vanthourenhout maakte het nog even spannend en kon leven met zijn tweede plaats. “Soms had ik het gevoel dat ik Eli kon inhalen maar net toen ik wat naderde, moest ik even terug op adem komen. Hij was de betere.”

Op 16 februari wordt in Hulst de laatste manche van de Ethias Cross gereden.

Uitslag:

1. Eli Iserbyt

2. Michael Vanthourenhout

3. Toon Aerts

4. Corné Van Kessel

5. Lars Van Der Haar

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten