Jan Vertonghen bijna in tranen na vroege wissel bij Tottenham Hotspur

Bron © BELGA

Pijnlijke beelden uit Londen woensdagavond. Jan Vertonghen had het zichtbaar moeilijk toen hij vlak na de start van de tweede helft al gewisseld werd in het FA Cup-duel met Southampton. Op televisiebeelden was te zien hoe de Rode Duivel meteen na zijn wissel als een hoopje ellende op de bank zat, zijn ogen strak op de grond gericht, vechtend tegen de tranen.

Vertonghen, wiens contract bij Tottenham deze zomer na acht jaar trouwe dienst afloopt, beleeft op zijn 32ste een moeilijk seizoen bij de Spurs. Waar hij vorig seizoen nog uitblonk in de Champions League en in 2018 nog verkozen werd tot Speler van het Jaar, moest hij nu al een paar keer op de bank beginnen. Op die manier zag hij ook de topper tegen Manchester City (2-0 winst) van afgelopen weekend aan zich voorbijgaan. Tegen Southampton kreeg Super Jan dus weer zijn kans, maar het liep niet zoals gehoopt en Mourinho haalde hem even na rust bij een 1-1-stand naar de kant. De Spurs kwamen nadien op achterstand, maar draaiden de scheve situatie nog om en wonnen met 3-2, goed voor een plek in de achtste finales van de FA Cup.

Mourinho: “Ik deed het voor het team”

“Met vijf achterin controleerden we de wedstrijd niet, dus ik moest die wissel doorvoeren”, gaf trainer José Mourinho duiding. “Sommige spelers die dan gewisseld worden, reageren slecht. Maar Jan reageerde als de professional die hij is. Ik begrijp zijn verdriet, dat is normaal. Hij is altijd respectvol en altijd professioneel. Het maakt me niet blij om hem te vervangen. Maar ik deed het voor het team, Jan is blij voor het team.”

Van een blessure was geen sprake: “Nee, het was mijn beslissing. Het was gewoon een kwestie van wachten op het juiste moment om Dele te brengen, want Dele was een groot vraagteken. Dus ik moest het schaakspel spelen zonder lopers, zonder koningen en zonder koninginnen. Het was heel moeilijk, dus ik moest wachten en ik moest een verdediger eruit nemen. Ik besloot om Tanganga en Toby te laten staan, zij zijn toch een beetje sneller, een beetje beter om met de ruimte om te gaan. Ik besloot Jan op te offeren.”

“Of ik hem al heb gesproken? Nog niet, maar ik moet dat ook niet, want hij is een intelligente kerel. Hij is zeer professioneel en het is duidelijk dat ik het niet deed om hem te straffen want hij speelde precies hetzelfde als de anderen. Ik wisselde omdat ik moest veranderen en een aanvallende speler moest brengen.”

Jan Vertonghen bijna in tranen na vroege wissel bij Tottenham Hotspur
Jan Vertonghen werd vroegtijdig naar de kant gehaald. Foto: REUTERS
Door wic, gma, blg
AANGERADEN
Meest recent