Abonnee worden? Kies je leesformule

06/02/2020 - TV & Radio
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Een kleine maand na De warmste week zijn de eerste bedragen bij de goede doelen gestort.  BELGA

Warmste week leerde de Vlaming vrijwilligen

Iets meer dan een maand is verstreken na De warmste week 2019. StuBru-presentatoren Eva De Roo, Fien Germijns en Joris Brys haalden, met de hulp van alle luisteraars, in totaal 17.518.153 euro op. De eerste bedragen werden intussen gestort op de rekeningen van ruim 2.000 goede doelen. En de Vlaming kijkt al reikhalzend uit naar de volgende editie.

Voor De warmste week werkt de VRT samen met de Koning Boudewijnstichting. Die zorgt er elk jaar voor dat de ingezamelde euro’s zo snel mogelijk bij alle goede doelen terechtkomen. De eerste schijf uitbetalingen vond eind januari plaats, goed voor ongeveer 90 procent van het in totaal opgehaalde bedrag. Dat komt voort uit de opbrengsten van meer dan 13.000 acties in Vlaanderen.

Eind deze maand volgt een tweede schijf uitbetalingen van wat via enkele grote acties werd ingezameld, zoals de verstuurde sms’jes, de benefietconcerten en de Warmathons.

Vrijwilligers

Vlamingen schonken dit jaar niet alleen geld, maar ook tijd aan De warmste week. Maar liefst 261 vzw’s zetten afgelopen december vrijwilligersprojecten op. Daarbij staken 2.617 vrijwilligers de handen uit de mouwen.

De vakgroep Sociologie van de UGent voerde in samenwerking met De warmste week en het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk een onderzoek uit naar iedereen die zich voor een actie inzette, en uit de resultaten blijkt dat meer dan een derde van de respondenten nog nooit aan vrijwilligerswerk had gedaan. Waarom schreven ze zich in voor De warmste week? Volgens de enquête om andere mensen te helpen, om hun steentje bij te dragen, en omdat het vrijwilligen hen een goed gevoel geeft.

Ze hebben de smaak trouwens te pakken, want 66 procent van deelnemers gaven aan opnieuw vrijwilligerswerk te willen doen bij een volgende editie van De warmste week. Bovendien gaf 53 procent aan ook buiten het project van De warmste week vrijwilligerswerk te willen doen.

Nu in het nieuws