Weermannen waarschuwen: zondag komt storm Ciara naar ons land

Wie zondag van plan was om te gaan wandelen, zal zijn plannen misschien wat moeten bijsturen. Het gaat immers stormen. Een windveld dat nu nog boven de Atlantische oceaan hangt, is onderweg naar onze contreien en kan zondag voor rukwinden tot 100 kilometer per uur zorgen.

Concreet betekent 100 kilometer per uur dat een kind zich moeilijk kan rechthouden en dat losliggende dakpannen zouden kunnen gaan vliegen. “Maar het is nog te vroeg om te oordelen of het nu 90 of 110 kilometer per uur zal zijn, wat een wereld van verschil betekent”, zegt weerman Frank Deboosere.

Weermannen waarschuwen: zondag komt storm Ciara naar ons land
Foto: DVH

De storm kreeg in Groot-Brittannië een naam Ciara, en dan weet je dat het ernstig is. “Een naam verhoogt het bewustzijn van gevaar”, klinkt het bij de Britse meteorologische diensten.

Ciara komt zondagmiddag 9 februari aan land in België, nadat ze eerst via Ierland en Groot-Brittannië passeert. Dat zal voor hevige rukwinden en regen zorgen. Ook zaterdag zal dat al te voelen zijn, maar dan nog met een matige wind en regen. Het is ook springtij, waardoor het water sowieso al hoog staat en er wateroverlast mogelijk is. “Mensen gebruiken best hun gezond verstand. In de nacht van zondag op maandag de auto niet buiten parkeren, zelf ook geen lange wandelingen gaan doen. En maak de rioolputjes vrij, als er veel neerslag valt, kan dat ook weer weg.”

Er zijn nog geen officiële waarschuwingen van het KMI. Dat zal vermoedelijk vrijdag pas gebeuren. “Er zal zeker code geel gegeven worden, mogelijk code oranje. Het heeft lang niet meer zo gestormd, dus er zullen veel zaken kunnen gaan vliegen. Een gewaarschuwd man is er twee waard”, zegt Deboosere nog.

Door nba