Wil je weten hoe jouw hond zich voelt? Kijk dan naar zijn slaaphouding

Foto: ss

Hoe een hond zich voelt, kan je gemakkelijk afleiden van zijn favoriete slaappositie. Wanneer hij met zijn pootjes beweegt, wil dat niet automatisch zeggen dat hij droomt over konijntjes vangen. Het kan wel degelijk iets zeggen over zijn gezondheid.

Wil je weten hoe jouw hond zich voelt? Kijk dan naar zijn slaaphouding
Relaxed Foto: Shutterstock

Volledig relax

Ligt je hond lekker te knorren op zijn zij, dan is dat een goed teken. Volgens Stanley Coren, professor in de psychologie. betekent dit dat de hond comfortabel is en dat hij zich geborgen voelt. “Het is hun natuurlijke slaappositie, ze vallen in slaap met de kop op hun pootjes en dan glijden ze af naar hun zij.”

De leeuwenpose

Honden die slapen in de zogenaamde ‘leeuwenpose’, met de kop op de pootjes, zijn gewoon aan het rusten. Ze zijn nog niet volledig in slaap gevallen.

Knuffelen

Wanneer pups dicht bij elkaar of dicht bij hun baasje kruipen en schijnbaar wil knuffelen, is dat vooral omdat de beestje zich warm willen houden. Vooral jonge honden hebben het moeilijk om hun temperatuur op peil te houden. Knuffelen met mensen of andere dieren kan daarbij helpen.

Een bolletje

Wanneer honden zich oprollen tot een bolletje en zich zo klein mogelijk maken, voelen ze zich minder op hun gemak. Volgens professor dr. Katherine Houpt, gespecialiseerd in het gedrag van dieren, voelen ze zich dan kwetsbaar en willen ze zich op deze manier beschermen. Het kan ook een manier zijn om hun lichaamstemperatuur te regelen.

Wil je weten hoe jouw hond zich voelt? Kijk dan naar zijn slaaphouding
De superman Foto: Shutterstock

De Superman

Een hond die op zijn buik ligt met de poten uitgestrekt, ook wel de Superman genoemd, kan het wel eens te warm hebben. Aangezien de vacht op zijn buikje minder dik en dus minder geïsoleerd is, kan hij zichzelf met de buik tegen de grond wel afkoelen.

Volgens dr. Houpt heeft het vooral te maken met de grootte van een hond. Een kleinere hond kan zijn benen gemakkelijker strekken dan een grote hond.

bekijk ook

Dierenartsen genezen hond van kanker: man koopt Super Bowl-spot van 6 miljoen om ze te bedanken

Hond wil graag spelen met gigantische stok, maar ziet een ding over het hoofd

Hongerige straathond bezoekt restaurant “een jaar lang elke dag” en wacht geduldig op eten

AANGERADEN