Greenpeace zet smeltende ijspinguïns neer in het federaal parlement

Bron © BELGA

Vincent Van Quickenborne, voorzitter Kamercommissie Energie, Leefmilieu en Klimaat. Foto: BELGA

Greenpeace heeft donderdag naar aanleiding van de “Internationale week van de Oceanen” een ijssculptuur in de vorm van pinguïns onthuld in het federaal parlement. Het smeltende ijs staat symbool voor de biodiversiteit die in sneltempo aan het verdwijnen is in onze oceanen. De milieuorganisatie vraagt dat er een Belgische klimaatnoodtoestand wordt uitgeroepen.

Greenpeace zet smeltende ijspinguïns neer in het federaal parlement
Foto: Photo News

Voor het cocktailuurtje had Greenpeace de ijssculptuur er niet neergezet, maar wel om de opwarming en de verzuring van de oceanen aan te klagen en de politici op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

“We vragen de parlementairen om hun verantwoordelijkheid te nemen tijdens het uitblijven van een regering en de klimaatnoodtoestand af te kondigen”, verduidelijkt Valerie Del Re, directeur van Greenpeace België.

In de plenaire vergadering van het federaal parlement dient Ecolo-Groen donderdag een resolutie in om de klimaatnoodtoestand uit te roepen.

Om de oceanen verder te beschermen vraagt Greenpeace nog dat er wereldwijd 30 procent van de oceanen beschermd is tegen 2030.

“Ons land heeft reeds 35 procent van ons stuk Noordzee beschermd en België zal dit blijven pushen. Bij de klimaattop in Madrid hebben we onze rol als ‘blue leader’ verder opgenomen”, zegt Vincent Van Quickenborne, voorzitter Kamercommissie Energie, Leefmilieu en Klimaat.

Bij Greenpeace erkennen ze het genomen engagement, maar blijven ze wel kritisch. “Aan de andere kant ondersteunt België wel de diepzeemijnbouw, wat mogelijk super bedreigend is voor de oceanische ecosystemen. En in het engagement om de klimaatdoelstellingen te halen is de positie van België op het randje van schaamtevol”, aldus Del Re.

AANGERADEN
Meest recent