Naar deze artiesten en categorieën is het vanavond uitkijken op de MIA’s

Naar de topfavoriet is het vanavond niet ver zoeken: met zeven nominaties achter zijn naam staan alle ogen op Zwangere Guy (32) tijdens de MIA’s. Een zondagse wandeling wordt het echter niet voor de prins van Brussel. Met Balthazar en Brihang – elk zes keer genomineerd – heeft hij twee ijzersterke uitdagers. Ook in andere categorieën wordt het bikkelen. Een vooruitblik.

Dennis Van Goethem

Beste album

- Balthazar - Fever

- Brihang - Casco

- Lost Frequencies - Alive and feeling fine

- Zwangere Guy - Wie is Guy?

Met Brutaal, zijn tweede plaat van 2019, miste Zwangere Guy de deadline voor de MIA’s. Eerste boorling Wie is Guy? maakt wel kans op goud. Guy staat lijnrecht tegenover de twee schaduwfavorieten: de West-Vlaamse bard Brihang en ’s lands beste groep Balthazar. Wint die laatste, dan halen Maarten Devoldere en Jinte Deprez met Fever hun vierde albumprijs op rij binnen.

© DBA

Nederlandstalig

- Brihang

- Clouseau

- Niels Destadsbader

- Zwangere Guy

De moedertaal heerst op deze MIA’s. Dus leest de categorie ‘Nederlandstalig’ als een lappendeken van stijlen. Met Niels Destadsbader kan de chouchou van Vlaanderen zichzelf opvolgen. Hij neemt het op tegen zijn eigen helden van Clouseau. Vanuit de alternatieve hoek krijgt hij concurrentie van een energieke brulboei (Zwangere Guy) en een taaltovenaar (Brihang).

Urban

- Blackwave.

- Brihang

- Tourist LeMC

- Zwangere Guy

Sowieso een verdiende winnaar in deze lijst. Urban scoorde in 2019 zo goed dat er dit jaar zelfs geen plaats is voor vaandeldrager Roméo Elvis. Zwangere Guy, Brihang en het jonge duo Blackwave. deden de draagmuren van de AB kraken, Tourist LeMC lokte de Lotto Arena vol. Met twee albums en de drukste concertagenda helt de weegschaal over in het voordeel van Guy.

Doorbraak

- Charlotte Adigéry

- IBE

- Portland

- Sons

Nieuwe Lichting-winnaars Portland en Sons zijn klasbakken voor de toekomst, maar ‘beste doorbraak’ belooft een nek-aan-nekrace tussen IBE en Charlotte Adigéry. Hij een piepjonge Voice-winnaar die het tot Werchter schopte, zij een oertalent uit de winkel van Soulwax met internationale allure én de goedkeuring van Iggy Pop. Adigéry stuurt haar kat, wegens op tournee in de VS.

Dance

- Compact Disk Dummies

- Dimitri Vegas & Like Mike

- Lost Frequencies

- Regi

In de categorie ‘beste album’ is hij een vogel voor de kat, maar Lost Frequencies kan wel zijn eigen MIA-record scherper stellen. Hij maakt kans op zijn vijfde opeenvolgende beeldje voor ‘dance’. Daarvoor moet hij voorbij de beste dj’s ter wereld, Dimitri Vegas & Like Mike. Een steekspel tussen de bekendste Belgische USB-ruiters ter wereld. De Dummies en Regi kijken toe.

© Qmusic.

Hit van het jaar

Instagram - Dimitri Vegas & Like Mike

Ordinary - Regi & Milo Meskens

Spiegel - Tourist LeMC feat. Raymond van het Groenewoud

Tout oublier - Angèle feat. Roméo Elvis

Hits maak je met twee, zo blijkt. Of zelfs met vier: Dimitri Vegas & Like Mike kregen hulp van wereldsterren David Guetta en Daddy Yankee. Met meer dan 142 miljoen Spotify-streams wereldwijd haalt hun lied Instagram de meeste clicks, al scoren Angèle en Roméo Elvis (bijna 72 miljoen streams voor Tout oublier) beter in eigen land. Twee monsterhits, in vergelijking met Tourist en Raymond (3,5 miljoen) en Regi en Milo Meskens (3,3 miljoen).

© Dimitri Vegas & Like Mike - Bringing the Madness 3.0

Aangeboden door onze partners

Lees ook