Verrassing van formaat: topfavoriet Zwangere Guy wint geen enkele MIA, Angèle haalt vijf op vijf

De kaarten leken geschud, de critici waren het vooraf eens. Met zeven nominaties in z’n achterzak kon Zwangere Guy (32) niet anders dan zichzelf tot baas van de MIA’s kronen. Draaide dat even anders uit. De Prins van Brussel werd zelfs geen troostprijs gegund in Paleis 12. Stadsgenoot Angèle (24) zette haar royale status wél kracht bij en scoorde de volle pot: vijf op vijf voor ‘la reine’, alsjeblief. Brussel duldt maar één vorst.

Eva De Poorter, Wout Desmytere, Benjamin Praet en Dennis Van Goethem

BEKIJK OOK. Dit waren de MIA’s 2020

Vooraf leek het nog maar eens een gala der voorspelbaarheid te worden. Tot de dertiende uitreiking van de MIA’s een ferme U-bocht nam. Topfavoriet Zwangere Guy, liefst zeven keer genomineerd, zag de beeldjes stuk voor stuk in andermans schoot belanden. Om uiteindelijk tegen ieders verwachtingen in met lege handen achter te blijven. Een keihard verdict, na een ‘grand cru’ 2019. Met twee succesplaten én een bomvolle concertagenda werd Guy een jaar lang op handen gedragen. Zowel de sector als de fans beslisten er anders over.

Gisteravond hield Guy de lippen stijf. Maar in aanloop naar de awards lag hij naar eigen zeggen niet wakker van winst. “In muziek valt voor mij niets te winnen. Erkenning is mooi, maar wie platen maakt om prijzen te pakken, is fout bezig.” Deze week noemde Guy de Music Industry Awards zelfs openlijk een “kutorganisatie”. Kon er tijdens de sectorprijzen – niet op televisie – nog een grijns vanaf, dan lachte Guy twee uur later groen. Extra pijnlijk: zijn optreden tijdens de show was het spectaculairste van de avond, Bengaals vuurwerk incluis.

Grote winnaar niet aanwezig

Het urban-feestje ging trouwens over de hele lijn niet door. Ook schaduwfavoriet Brihang zag geen van zijn zes nominaties verzilverd. “In aanmerking komen was al een compliment”, zegt de West-Vlaamse rapper. “Het toont dat onze muziek de underground heeft overstegen.”

De échte winnaar van de avond blonk uit in afwezigheid: Angèle trad op in Frankrijk en bedankte voor haar vijf awards via filmpjes. Na de drie trofeeën van vorig jaar staat haar teller nu al op acht MIA’s. Daarmee landt ze naast Bazart en Oscar and the Wolf op de vierde plaats in het rijtje met grootste MIA-slokoppen. Stromae (17) en Milow (12) blijven ongenaakbaar, met twee kersverse prijzen pakt Niels Destadsbader nu het brons.

LEES OOK