Abonnee worden? Kies je leesformule

07/02/2020 - Buitenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  REUTERS

Amerikaanse terug op Aarde na langste ruimtevlucht ooit door een vrouw

328 dagen. Zo lang verbleef de Amerikaanse astronaute Christina Koch in het Internationaal Ruimtestation ISS. Een wereldrecord: nog nooit bracht een vrouw zo lang aan één stuk door in de ruimte.

In de steppen van Kazachstan landde gisterochtend om 10.12 uur Belgische tijd een Sojoez-MS13. Aan boord zaten de 41-jarige Koch, een Italiaan en een Rus.

Koch bracht 328 dagen in het ISS door. In die periode draaide ze liefst 5.248 keer rond onze planeet en legde ze 220 miljoen kilometer af. Ofwel 291 keer een retourtje Aarde-Maan. Het vorige verblijfsrecord voor een vrouw stond met 289 dagen sinds 2017 op naam van Peggy Whitson.

De Amerikaanse voerde zes ruimtewandelingen uit, goed voor een totaal verblijf van 42 uur en 15 minuten in het absolute luchtledige. In oktober schreef ze geschiedenis toen ze samen met haar Amerikaanse collega Jessica Meir de allereerste exclusief vrouwelijke ruimtewandeling ooit maakte.

Net voor haar vertrek uit het ruimtestation had Koch nog een tweet gestuurd over wat ze het meest zou missen aan de ruimte. “De geweldige schoonheid van de Aarde en van dit wonder dat zijn prachtige mensen hebben gebouwd.”

(mtm)

AANGERADEN