“Buttigieg wint voorverkiezingen Iowa nipt van Sanders”

Bron © BELGA, Reuters, CNN, Fox News

Buttigieg (links) won een nek-aan-nekrace met Sanders (rechts). Foto: AP

Pete Buttigieg heeft de eerste voorverkiezingen bij de Democraten voor de kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap nipt gewonnen van senator Bernie Sanders. Dat heeft de Democratische Partij in Iowa bekendgemaakt, bericht persbureau Reuters. Andere media houden een slag om de arm en hebben het over onduidelijke resultaten in het complexe kiessysteem.

De 38-jarige Buttigieg kreeg volgens de officiële resultaten 26,2 procent van de afgevaardigden (of 564,012 “state-delegate equivalents”) achter zich, nipt voor Bernie Sanders, die goed was voor 26,1 procent (562,497). Elizabeth Warren moet het doen met 18 procent en de voormalige vicepresident van Barack Obama, Joe Biden, leed een nederlaag en eindigde vierde met 15,8 procent.

LEES OOK. Hij was ‘de enige die Trump kon kloppen’, maar de kiezers volgen niet: waarom is de campagne van Joe Biden zo geflopt in Iowa? (+)

“Dit is een geweldig moment voor de beweging die we hebben opgebouwd”, reageerde Buttigieg bij CNN. De voormalig burgemeester van South Bend, een middelgrote stad in Indiana, hoorde het nieuws live in de uitzending van de zender, waar hij in New Hampshire deelneemt aan een verkiezingsprogramma. Hij feliciteerde ook zijn tegenstander Sanders en diens supporters.

LEES OOK. Maak kennis met Pete Buttigieg: de witte Obama waar u nog van zal horen (+)

Hertelling?

Het tellen van de stemmen duurde langer dan gebruikelijk door een technische fout. De Democratische Partij wil dat de stemmen opnieuw worden geteld; voorzitter Tom Perez riep donderdag nog op tot een hertelling.

(Lees verder onder de tweet)

Ook binnen de campagne van Sanders willen mensen dat er een hertelling komt. Maar de senator is daar zelf tegen gekant. Sanders zei bij CNN: “Volgens mij hebben we wel genoeg gehad van Iowa. Ik denk dat we nu vooruit moeten kijken naar New Hampshire.” Hij voegde daar nog aan toe: “Ik vermoed dat mijnheer Buttigieg en ik uiteindelijk een gelijk aantal nationale afgevaardigden zullen krijgen.”

Bernie Sanders had donderdag in een persconferentie, na Perez’ oproep, nog de overwinning in Iowa opgeëist, verwijzend naar zijn voorsprong in het absolute aantal stemmen. Hij noemde de vertraging in de bekendmaking van de resultaten een “grote mislukking” en laakte ook het kiessysteem met “delegates”.

(Lees verder onder de tweet)

Buttigieg zegt dat alles moet worden gedaan om de echte uitslag te krijgen. “Maar ik ga daar niet over beslissen. Of de stemmen moeten worden herteld, is aan de partij.”

LEES OOK. De plek die kandidaten kan maken of kraken: moordende marathon voorverkiezingen van Democraten van start (+)

Door adb