Topman Credit Suisse treedt af na machtsstrijd en spionageschandaal

Bron © BELGA

Tidjane Thiam Foto: AP

Topman Tidjane Thiam van Credit Suisse neemt afscheid van de Zwitserse bank. Hij treedt op 14 februari af. Het is nog niet duidelijk of het vertrek van Thiam, die sinds 2015 de scepter zwaaide bij Credit Suisse, verband houdt met het recente spionageschandaal bij de bank. Met het vertrek van de CEO komt ook een einde aan een machtsstrijd binnen de bank.

De afgelopen tijd raakte Credit Suisse in opspraak vanwege een opdracht om ex-topbankier Iqbal Khan te schaduwen. Hij werd achtervolgd door privédetectives nadat hij overstapte naar concurrent UBS. De vrees leefde dat Khan bankiers wilde weglokken bij zijn oude werkgever.

De kwestie kostte de kop van operationeel directeur Pierre-Olivier Bouée, die de opdracht tot het spioneren zou hebben gegeven. Thiam wist vermoedelijk niet van de spionageopdracht. Een onderzoek door een advocatenkantoor sprak de CEO vrij. Khan vertrok wel onverwacht bij Credit Suisse na een vermeend conflict met Thiam.

Credit Suisse heeft al een vervanger voor Thiam gevonden. Thomas Gottstein wordt de nieuwe topman. Hij staat momenteel aan het hoofd van de Zwitserse tak van Credit Suisse.

De CEO stapt zelf op in overeenkomst met de raad van bestuur, dixit de bank, maar het bestuur schaart zich anderzijds ook unaniem achter voorzitter Urs Rohner. Hij heeft het bestuur “in de voorbije turbulente tijden lofwaardig geleid” en krijgt de volle steun tot het eind van zijn mandaat in 2021.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent