‘Monster van Vilvoorde’ krijgt 18 jaar cel voor mishandeling van vier vrouwen en zijn twee minderjarige dochters

Mike M. Foto: rr

Vilvoorde -

Een 35-jarige man uit Vilvoorde die zijn verschillende partners en twee dochtertjes jarenlang op de meest gruwelijke manieren mishandelde, is door de correctionele rechtbank van Vilvoorde veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar. De man werd ook vervolgd voor seksueel misbruik van zijn kinderen, maar werd daarvoor vrijgesproken. Daardoor kon de rechtbank geen terbeschikkingstelling opleggen, zoals het parket had gevraagd.

Mike M. maakte er een gewoonte van om jonge, kwetsbare vrouwen uit te kiezen, die hij vervolgens isoleerde van hun omgeving en onderwierp aan mishandelingen die elke verbeelding tartten. De feiten begonnen al in 2002, toen de man zijn eerste vriendin leerde kennen, een 15-jarig meisje dat in een pleeggezin leefde. “Toen het kind in een internaat zou geplaatst worden, stelde hij voor om haar zwanger te maken, zodat ze daar niet heen hoefde”, zei procureur Ine Van Wymeersch tijdens het proces. “Dat gebeurde ook, waarna M. haar meenam naar een flat ver van haar pleeggezin.”

In de jaren die volgden kreeg de jonge vrouw zowat dagelijks slagen, zelfs tijdens haar zwangerschap, en werd ze meermaals verkracht en gewurgd. “M. beschoot haar met een BB-gun, zelfs in haar schaamstreek, en een blaaspijp met metalen pijltjes. En hij ketende haar een hele nacht vast aan de verwarming met een glas water net buiten bereik”, aldus nog het openbaar ministerie.

Drie andere vrouwen én eigen kinderen mishandeld

“In 2008 kon die vrouw uiteindelijk vluchten, toen M. een tijdlang in de cel zat. Maar M. had tussen 2002 en 2006 ook een relatie met een ander minderjarig meisje, dat hij op dezelfde manier mishandelde. Hij kerfde zelfs in haar lichaam en geslachtsdelen en vulde de wonden vervolgens met Chinese inkt, en hing haar hond op voor haar ogen.” M. zou ook twee andere jonge vrouwen met wie hij een relatie had, mishandeld hebben. “Dit is een antisociale persoon, die geen enkel schuldbesef heeft en volslagen emotieloos is”, klonk het.

Uit zijn eerste relatie had Mike M. ook twee dochters, die al evenmin aan de gruwel ontsnapten. De kinderen kregen amper eten, werden geslagen met de vuist en met de zweep, opgesloten in de kelder, vastgeketend aan de trap en beschoten met zelfgemaakte wapens.

18 jaar cel, geen terbeschikkingstelling

Hoewel de man de feiten ontkende, had het parket een zware gevangenisstraf van 20 jaar en een terbeschikkingstelling van 15 jaar geëist. De rechtbank achtte de meeste feiten vrijdag bewezen, en veroordeelde de man tot een celstraf van 18 jaar. “Betrokkene heeft gedurende anderhalf decennium elke vrouw met wie hij een relatie had mishandeld”, klonk het in het vonnis. “Hetzelfde gold voor zijn kinderen, en zelfs voor de huisdieren. Beklaagde was niet streng maar rechtvaardig, hij was hard en onverschillig. Zijn kinderen moesten opgroeien in een chaotisch drugshol waar ze ten prooi vielen aan psychisch en fysisch geweld.”

Mike M. werd ook vervolgd voor seksueel misbruik van zijn beide kinderen. Volgens de rechtbank waren er weliswaar aanwijzingen, en was het allesbehalve onwaarschijnlijk dat dergelijke feiten hadden plaatsgevonden, maar waren de aanwezige bewijzen onvoldoende om elke twijfel uit te bannen. Dat had ook gevolgen voor de strafmaat: het parket ook een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van 15 jaar gevraagd, maar door de vrijspraak voor het seksueel misbruik kon er geen terbeschikkingstelling worden uitgesproken.

Beroep?

“We zullen dit vonnis juridisch analyseren en dan nemen we een standpunt in of we in beroep gaan”, zei de advocaat van Mike M., meester Laurent Van De Keere, na afloop. “Voor de verkrachting is er alvast een terechte vrijspraak. De polygraaftest heeft dit ook aangetoond. Maar ook over de mishandelingen heeft hij een niet-leugenachtige polygraaftest afgelegd.”

Door jvh, cds