Belgisch consulaat-generaal in Lubumbashi na twee jaar weer open

Bron © BELGA

Premier Wilmès Foto: BELGA

Met de plechtige heropening van het Belgische consulaat-generaal in Lubumbashi, vrijdagvoormiddag door premier Sophie Wilmès, zijn de banden tussen België en Congo opnieuw genormaliseerd. Félix Tshisekedi is nu een jaar president, en in dat jaar werden de verschillende maatregelen die de Congolezen tegen België hadden getroffen, opgeheven. De officiële heropening van het consulaat vormt daarin een laatste stap.

Aanleiding voor de Congolese maatregelen was de Belgische kritiek op het herhaaldelijk uitstel van de verkiezingen. De druppel voor Kinshasa was de herziening van een deel van de ontwikkelingshulp begin 2018. De Congolezen beslisten daarop het kantoor van het Belgisch Ontwikkelingsagentschap Enabel en het Schengenhuis, beide in Kinshasa, te sluiten. Brussels Airlines moest zijn vluchten naar Kinshasa inperken van zeven naar vier per week, en de Congolezen sloten hun eigen consulaat in Antwerpen. Al die maatregelen zijn intussen opgeheven - enkel het Antwerpse consulaat is nog niet heropend.

Bij het binnengaan van het consulaat zei Wilmès dat de heropening een “symbolisch teken” is van de “warme banden die Congo en ons land weer hebben”. Twee jaar lang was het consulaat gesloten, en dat was “een delicate situatie”, aldus de premier. Ze omschreef het consulaat als een “toegangspoort naar België” voor de Congolezen.

Wilmès herhaalt bereidheid om militaire samenwerking te hervatten

Met de heropening zijn de banden tussen België en Congo weer zo goed als genormaliseerd. Maar de in 2017 abrupt afgebroken militaire samenwerking is nog niet herstart, ondanks de Belgische wil om dat te doen. Premier Sophie Wilmès kwam daar in haar toespraak, ter gelegenheid van de heropening, nog eens op terug.

“Als de Congolezen dat willen, dan zijn we absoluut bereid om onze expertise te delen”. Vraag is of de Congolezen dat ook willen. De Belgische ministers zagen woensdag in Kinshasa verschillende ministers, maar niet de minister van Defensie, een vertrouweling van oud-president Joseph Kabila. De militaire attaché van de president zagen ze wel.

De plechtige heropening van het consulaat-generaal in Lubumbashi is voor Wilmès alvast “een zeer symbolisch moment en “een nieuw begin”. Tegelijk is het ook meer dan louter symboliek: “het consulaat is de fysieke link tussen de Belgen en de Congolezen in de regio”.

Nu draaien de twee landen de pagina om. Er zijn de afgelopen maanden al akkoorden gesloten, en Wilmès drukte de hoop uit dat er de komende weken en maanden nog verdere stappen gezet worden. “Deze nieuwe start moet rusten op een centrale vraag: wat kunnen we doen - van onze kant - om tot een wederzijdse verbetering te komen van onze twee landen?” Wilmès noemde in dat verband de ontwikkelingssamenwerking, en samenwerking op het vlak van het leger, politie en gerecht. Eind maart reist alvast een grote handelsmissie af naar Kinshasa en Lubumbashi. Maar de banden kunnen niet aangehaald worden “zonder een eerlijke en oprechte dialoog”, en dus zal België blijven hameren op “moeilijker onderwerpen”, zoals de mensenrechten en de onveiligheid.

Door jvh
Laad meer berichten...