Papieren overschrijving kan straks tot 12 euro kosten: worden oudere klanten het slachtoffer?

© Belga

Een papieren overschrijving laten uitvoeren, wordt fors duurder en kan straks 6 tot bijna 12 euro kosten. Minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) is boos.

pdd

Wie digitaal niet mee is en nog met papieren overschrijvingen werkt, riskeert daar veel geld voor te ­betalen bij de grootbanken. Per uit te voeren papieren overschrijving betaal je bij BNP Paribas Fortis vanaf 1 april 2 euro in plaats van 1,5 euro. Dat is een tariefverhoging met één derde. Wie wil dat die meteen wordt uitgevoerd in het kantoor of bij het ‘easy banking center’, betaalt 6 euro tegenover 4,50 euro voorheen.

Bij ING Bank kost een ­manuele betaling door een ING-medewerker 9,26 euro tot 11,26 euro, in functie van het type rekening. Bij KBC gaat het om 1,50 euro. Bij ­Belfius stijgt de prijs op 1 april van 1,25 euro naar 2 euro, een stijging met 60%.

Grootbanken zijn dus duur. Oudere klanten zijn daar in ­regel vaak het slachtoffer van. KBC en Belfius voorzien wel uitzonderingen. De papieren overschrijvingen kunnen gratis bij KBC en Crelan voor wie ouder is dan 65. Bij Belfius is er geen toeslag voor 70-plussers met een comfort-rekening.

De hoge tarieven én de forse prijsverhogingen zijn een doorn in het oog van minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V). Ze wil dat de banken betaalbare bankdiensten aanbieden. Muylle laat nagaan in welke mate de tarieven sneller stijgen dan de inflatie en zal vervolgens initiatieven nemen. Dat de regering in lopende zaken is, zou geen probleem zijn.

Voor volgende regering

Voor Belfius en Bpost Bank zou er een verplichting in hun beheerscontract opgenomen worden. “Dat is wel iets voor een volgende regering”, zegt Miet Deckers, woordvoerster van Muylle.

De banken zetten zwaar in op digitalisering en sluiten steeds meer kantoren. Argenta wees er gisteren op dat in zijn filialen papieren overschrijvingen aan het loket nog altijd gratis zijn. De bank onderstreepte ook dat het in Vlaanderen nog 406 kantoren heeft. VDK Bank werkt dan weer met een groot forfait aan gratis verrichtingen (120 per jaar) voor wie een pakketformule afsluit. De bank stelt vast dat de helft van de 60-plussers nog via het loket werkt. Banken die tariferen bieden meestal pakket­formules aan met een aantal gratis verrichtingen, maar de hoeveelheid kan beperkt zijn.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten