Dries De Bondt verrast de sprinters in derde rit van Ster van Bessèges en pakt vierde profzege

Bron © BELGA

Foto: AFP

Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) heeft vrijdag de derde etappe in de 50e Ster van Bessèges (2.1) gewonnen. Na 158,2 kilometer met start en aankomst in Bessèges bleef hij in een sprint met drie het aanstormende peloton voor. De 28-jarige Antwerpenaar sprintte om de zege met de Duitser Georg Zimmermann en Robbe Ghys. Zimmermann werd nog tweede, Ghys werd overspoeld door het peloton, waarvan de Deen Magnus Cort Nielsen de snelste was.

De Bondt maakte deel uit van een vroege vlucht die maximaal negen minuten verzamelde op het peloton. Hij had het gezelschap van Ghys, Zimmermann en Marti Marquez Roman. De samenwerking vlotte goed en het peloton schoot te laat in actie. Op 3,5 kilometer had het kwartet nog altijd 40 seconden voorsprong. Op de laatste helling van de dag versnelde De Bondt even, het was de doodsteek voor Marquez Roman. Intussen naderde het peloton snel, op 1 kilometer was het verschil nog 14 seconden. Ghys moest er af op 800 meter, maar knokte zich terug in het wiel op 400 meter. Het trio sprintte om de zege, maar Ghys kwam er niet meer te pas. De Bondt had wel nog iets in de benen en hield Zimmermann af. Twee seconden later won Cort Nielsen de sprint van het peloton.

Het is voor de De Bondt zijn vierde profzege. Vorig jaar won hij de Memorial Rik Van Steenbergen en Halle Ingooigem, waar hij ook in 2016 al mocht juichen.

Met ook nog Roy Jans (4e), Emiel Vermeulen (6e), Tom Devriendt (7e), Lionel Taminiaux (8e) en Ghys (9e) kleurde de top tien flink Belgisch. De Fransman Alexys Brunel (Groupama-FDJ) blijft leider. Hij heeft drie seconden voor op zijn landgenoot Benoît Cosnefroy en tien op Edward Planckaert.

De derde etappe eiste ook drie slachtoffers. Matteo Moschetti (Trek-Segafredo), Thimo Wellens (Sport Vlaanderen-Baloise) en Sebastian Langeveld kwamen ten val. Moschetto brak zijn heupkom, Wellens en Langeveld liepen een gebroken sleutelbeen op.

Dries De Bondt had zege “zelf niet verwacht”

Dries De Bondt heeft zijn ploeg Alpecin-Fenix vrijdag de eerste overwinning van het seizoen op de weg geschonken. In de derde etappe van de 50e Ster van Bessèges (2.1) schoof hij mee in een vroege vlucht en bleef hij nipt een sprintend peloton voor. “Deze zege had ik vanmorgen helemaal niet verwacht”, reageerde de 28-jarige Antwerpenaar.

De Bondt maakte deel uit van een vroege vlucht. “We draaiden goed rond met ons vier”, vertelde hij voor de camera van L’Equipe TV. “We deden niet te gek, rustig aan en kregen maar liefst negen minuten van het peloton. Dat was wel veel en het begon door mijn hoofd te gaan dat het misschien wel kon lukken, als de achtervolging laat in gang schoot.”

“Toen we op 40 kilometer nog altijd ruim vier minuten hadden, begon ik er echt in te geloven. Georg Zimmermann was echt sterk vandaag. Hij probeerde om me te lossen op de laatste klim, maar dat lukte hem niet, dus mijn kansen stegen voor de zege. Op die helling op het einde speelde ik nog even met de anderen, ze losten en kwamen nog terug, maar ik wist dat ze allebei piepedood zaten. Ik voelde me de sterkste, het enige waar ik nog bang voor was, was dat het peloton terug zou keren. Op 400 meter zag ik dat ze plots heel snel kwamen, dus zette ik mijn sprint al aan op 250 meter en gelukkig was ik sterk genoeg om het af te maken. Hier ben ik heel blij mee, want zo’n zege had ik vanmorgen bij de start echt wel niet verwacht. Echt ongelooflijk.”

Dries De Bondt verrast de sprinters in derde rit van Ster van Bessèges en pakt vierde profzege
Foto: AFP
Dries De Bondt verrast de sprinters in derde rit van Ster van Bessèges en pakt vierde profzege
Foto: AFP
AANGERADEN