1-1 in Fed Cup-duel tegen Kazachstan na eerste dag: drie matchballen volstaan niet voor Ysaline Bonaventure

Ysaline Bonaventure schreeuwt het uit. © Belga

Nadat Ysaline Bonaventure (WTA 115) drie matchballen niet had kunnen benutten, gaf ze de match tegen Yulia Putintseva (WTA 34) nog uit handen. Omdat Elise Mertens eerder wél had gewonnen, houden België en Kazachstan mekaar in evenwicht. Zaterdagmiddag staan de drie resterende duels geprogrammeerd. Wie twee daarvan wint, kwalificeert zich voor de finale midden april in Boedapest.

Marc Vermeiren

LEES OOK. Eerst schutteren, dan schitteren: Elise Mertens brengt België op 1-0 tegen Kazachstan in Fed Cup

Enigszins verrassend had kapitein Johan Van Herck voor Ysaline Bonaventure (WTA 115) gekozen om de Kazachse nummer 1 Yulia Putintseva (WTA 34) te bekampen. Nochtans staat zowel Kirsten Flipkens (WTA 81) als Greet Minnen (WTA 104) hoger op de ranking, maar Van Herck hoopte dat de power en het temperament van Bonaventure de beste tegenzet konden bieden. Bovendien had Bonaventure in 2018 al eens een duel gewonnen tegen de Kazachse, had ze vorige week een Frans 60.000 dollar-toernooi op zak gestoken en had ze een jaar geleden als Fed Cup’er in dezelfde Kortrijkse zaal tegen voormalig nummer 1 Garbine Muguruza de match van haar leven afgewerkt.

© Photo News

Aanvankelijk konden beide speelster hun opslag niet vasthouden, waardoor de strijd tot 3-3 gelijk opging. Vanaf dan kreeg Bonaventure haar dubbele fouten onder controle en vonden die harde klappen steeds beter de juiste hoeken: 5-3. Dat Putintseva haar racket woest tegen de grond keilde, gaf aan dat het momentum aan Belgische kant lag. Bonaventure moest nog lang knokken om die eerste set naar zich toe te trekken, maar bij de derde kans was het raak: 6-3.

Afmaken

De 25-jarige Luikse had als Fed Cup-lid alle vijf haar enkelspelen gewonnen en wilde wat graag dat reeksje aanhouden. Ook in de tweede set bleef Bonaventure domineren, waardoor het al snel 5-3 stond. Bij 40-0 kreeg de voortreffelijk Nederlands sprekende Luikse zelfs drie matchballen op rij, maar afmaken lukte niet. Integendeel: Putintseva ontliep de hakbijl en dwong via een tiebreak een beslissende set af. Het kantelpunt.

Altijd een temperamentje geweest, die Bonaventure. Hoe zij woest haar racket wegkeilde, toonde dat het besef knaagde: een handvol minuten eerder hadden de match, de 2-0 bonus en – ja toch? - een plek in de finale in Boedapest nog binnen handbereik gelegen, maar nu was het opnieuw beginnen tegen een speelster die het mentale voordeel had heroverd: 1-4. Het vechtertje Putintseva liet in deze intense kamp haar prooi niet meer los: 2-6.

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten