Phil Bauhaus (Bahrain-McLaren) boekt dag- en eindwinst in Ronde van Saoedi-Arabië

© AFP

Phil Bauhaus heeft zaterdag de slotrit in de Saudi Tour (2.1) gewonnen. De Duitser van Bahrain-McLaren haalde het na 144 van Princess Nourah University naar Al Masnak in de sprint voor de Fransman Nacer Bouhanni (Arkea-Samsic) en de Nederlander Arvid De Kleijn (Riwal Readynez Cycling Team). Timothy Dupont (Circus-Wanty Gobert) finishte als vierde. Bauhaus is ook eindwinnaar voor Bouhanni.

De laatste etappe kende een nerveus koersbegin met tal van aanvallen. Uiteindelijk zou een groep van vier wegrijden uit het peloton: Jon Irisarri, Ángel Madrazo, Nigel Ellsay en Richard Jones. Ze reden een voorsprong van 3:30 bij elkaar op het peloton, waar Bahrain-McClaren en Arkea-Samsic voor hun snelle jongens werkten.

De bonus liep snel terug, te snel zelfs, en dat zorgde niet alleen voor een hoog tempo, maar ook nervositeit. Er werd maar liefst drie keer gevallen in de laatste 50 km, onder meer Youcef Reguigui en alweer Mark Cavendish lagen op de grond. Uiteindelijk zou de kopgroep op 5,5 km bijgebeend worden waarna de sprintvoorbereiding begon op de slechte wegen richting finish.

In de sprint lanceerde Cavendish zijn ploegmaat Bauhaus perfect. De Duitser voelde Bouhanni oprukken en week wel ‘heel professioneel’ van zijn lijn af en pakte zo de zege, z’n tweede in de Saudi Tour en ook goed voor eindwinst. Hij haalt het met twee seconden voorsprong op Bouhanni en 13 tellen op Rui Costa.

Het is voor de 25-jarige Duitser zijn eerste eindwinst in een rittenkoers. (belga)

LEES OOK

Nu in het nieuws