Burgemeester Venetië roept toeristen op terug te keren nu overstromingen overwonnen zijn

© RR

Venetië heeft jaren strijd gevoerd tegen het massatoerisme en de nadelige gevolgen ervan. Nu de dogenstad helemaal hersteld is van de recente overstromingen, heeft de Italiaanse stad opnieuw nood aan toeristen. Zeker nu carnaval in aantocht is. Dat zegt burgemeester Luigi Brugnaro.

Massatoerisme was lange tijd een probleem in Venetië, ook al is het de voornaamste bron van inkomsten. Het leidde tot overbevolkte straten, stijgende woningprijzen en een dalende lokale bevolking. Erfgoedgroep Italia Nostra schatte in 2016 dat jaarlijks 30 miljoen mensen de werelderfgoedsite bezoeken, met een gemiddelde dagelijkse instroom van meer dan 82.000 mensen.

LEES OOK. Bijna helft minder hotelboekingen in Venetië na overstromen van grote delen van de stad

In november 2019 werd de Italiaanse lagunestad getroffen door een extreme overstroming. Op 12 november was het waterpeil gestegen tot 187 centimeter, het hoogste peil in 33 jaar. Door de overstromingen haakten steeds meer toeristen af en de hoteliers klaagden over een ongekende daling van het aantal boekingen. “Het is goed dat het voorbije jaar iets minder mensen naar Venetië kwamen. Het was zelfs mogelijk om last minute een hotel te boeken”, aldus Brugnaro.

Maar aan het begin van het carnavalseizoen achtte burgemeester Brugnaro het tijd om de toeristen opnieuw naar zijn stad te lokken. “Velen denken dat Venetië nog altijd onder water staat. De stad is echter helemaal hersteld en is mooier dan ooit tevoren.” Carnaval in Venetië duurt dit jaar tot 25 februari.

LEES OOK. Onze man ontdekt het “prachtige” Venetië: een stad van stinkende kanalen, vuile oude gebouwen en bloedende portefeuilles (+)

Aangeboden door onze partners