Scholen houden deuren dicht uit vrees voor vallende bomen

Twee scholen in de Statiestraat in Ternat blijven maandag dicht uit gevaar voor vallende bomen Foto: jvi

Londerzeel / Grimbergen / Sint-Pieters-Leeuw / Brussel / Beersel / Asse / Lennik -

De grote vrees dat storm Ciara schade zou veroorzaken, bleek meer dan terecht. Sinds zondagmiddag werden de hulpdiensten overstelpt met oproepen. Ook maandag zal de storm tot hinder leiden.

De eerste oproepen sijpelden zondag kort voor de middag binnen bij politie en brandweer. Rond 14 uur was de brandweerzone Vlaams-Brabant West al op pad voor het afhandelen van een zeventigtal interventies. Samen met het aanwakkeren van de wind in de loop van de namiddag en avond schoot het aantal meldingen pijlsnel de hoogte in tot bijna vierhonderd om 19 uur. De teller van de Brusselse brandweer stond op dat moment al op meer dan 250 interventies, en dat nog voor het verwachte zwaartepunt van de storm.

Veruit de meeste tijd en energie van de brandweerploegen gingen naar het opruimen van omgewaaide bomen en herstellen van schade aan daken. In het ene geval met grotere gevolgen dan in het andere. Zo ontwortelden in en rond het Colomadomein in Sint-Pieters-Leeuw verschillende bomen en viel in Lot (Beersel) een boom op een geparkeerd busje. In Londerzeel blies Ciara maar liefst twaalf bomen op de bovenleiding van de spoorweg, en in Brussel was onder meer de Zuidlaan een tijd versperd nadat een deel van een gevel van een appartementsgebouw instortte. Gelukkig vielen er nergens gewonden.

Ook maandag zal Ciara problemen veroorzaken, niet alleen op de weg maar ook op de schoolbanken. Onder meer in Ternat en Asse werd immers beslist om enkele scholen gesloten te houden. Het gaat om campus Vijverbeek in Asse en om De Brug en Sint-Jozefinstituut in Ternat. “De veiligheid van de leerlingen en het personeel kan niet gegarandeerd worden gezien de vele bomen in de omgeving van de gebouwen”, was in beide gevallen de boodschap. “Zonder tegenbericht worden alle leerlingen dinsdag opnieuw verwacht op school.”

De beslissing om de scholen in Ternat toe te houden, was bovendien nog maar net verspreid of een grote tak donderde in de straat van de scholen op een wagen.

Scholen houden deuren dicht uit vrees voor vallende bomen
In Londerzeel waaiden bomen op de spoorlijn. Foto: if

Waar de storm ook hinder op de schoolbanken zal veroorzaken, is in Beigem (Grimbergen), waar de zijgevel van het oud-gemeentehuis naast de gemeentelijke basisschool 't Mierken is weggeblazen. “De zijgevel viel op een poort naar een speelplaats, waar zich achteraan twee klaslokalen bevinden”, zegt schepen van Onderwijs Karlijne Van Bree (Vernieuwing). “Omdat de brokstukken ook een kleine technische ruimte raakten, zijn op vraag van de brandweer de elektriciteit en verwarming uitgezet. Daardoor zal er in die twee klasjes van het tweede leerjaar geen les kunnen gegeven worden. Maar doordat de leerlingen van het zesde leerjaar op sneeuwklas zijn, kunnen de veertig leerlingen van de twee klassen tijdelijk naar de klaslokalen verhuizen in het hoofdgebouw van de school.”

Scholen houden deuren dicht uit vrees voor vallende bomen
In en rond het Colomadomein in Sint-Pieters-Leeuw ontwortelden verschillende bomen. Foto: if

Dat Ciara ook het dierenrijk niet spaart, stelden ze bij de Ark van Pollare in Lennik vast. Daar werden op korte tijd drie gewonde vogels binnengebracht. “Het lijkt wel alsof de wind ze uit de lucht tegen de grond smakt, aan de verwondingen te zien”, zegt Hans Lenvain van de Ark. Even verderop in Schepdaal blies de storm ook een schuilhuisje voor ganzen omver.

Scholen houden deuren dicht uit vrees voor vallende bomen
In Schepdaal werd een schuilhuisje voor ganzen omver geblazen. Foto: if
Scholen houden deuren dicht uit vrees voor vallende bomen
In Lot viel een ontwortelde boom op een schoolbus . Foto: if
Door Joost Van Liefferinge en Joris Herpol