Beroependorp laat meer dan 800 leerlingen hun talenten ontdekken

Foto: if

Geraardsbergen - Op 11, 12 en 13 februari is er het tweejaarlijkse Beroependorp voor alle leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar, dat zijn er 882 uit een twintigtal Geraardsbergse scholen. "Zij krijgen de kans om beroepen te ontdekken én te ervaren. Zo leren zij wat hen interesseert en waar ze goed in zijn. Dit kan hen enorm helpen bij het maken van een studiekeuze" zegt onderwijsschepen Fernand Van Trimpont (CD&V).

"Deze editie van het Beroependorp zit in een nieuw jasje. Zo vindt het evenement plaats in het gezellige Koetshuis. Er zijn bijna dubbel zoveel beroepen en activiteiten te beleven: maar liefst 22 activiteiten laten leerlingen hun talenten en interesses ontdekken door telkens even in de huid te kruipen van een beroepsbeoefenaar. De jongeren zullen wetenschappelijk onderzoek uitvoeren, programmeren, patiënten verzorgen en nog veel meer. Zo testen ze bij zichzelf talenten die vaak nodig zijn bij deze beroepen."

Schepen van Onderwijs Van Trimpont is bijzonder opgetogen over dit project, en over de samenwerking met de talrijke partners: ”We willen de tewerkstellingskansen van onze Geraardsbergse jongeren verhogen door ervoor te zorgen dat meer kinderen een diploma behalen. Een goede studiekeuze, die aansluit bij hun eigen talenten, is hierbij heel belangrijk. Dit is voor mij één van onze mooiste projecten in onze stad."

"In de 3de graad van het basisonderwijs denken jongeren en hun ouders na over wat te doen in het secundair onderwijs. Kinderen die zichzelf goed kennen, die hun talenten en interesses in kaart hebben gebracht zijn beter gewapend om een juiste studiekeuze te maken en zich dan ook goed in hun vel te voelen."

"Op woensdagnamiddag en -avond staan de CLB’s klaar om een netoverschrijdend verhaal te brengen naar de ouders van de leerlingen uit het 6de leerjaar. Zo krijgen zij tips over hoe ze hun kind het beste begeleiden in het studiekeuzeproces en weten ze welke onderwijsmogelijkheden er in de regio zijn."

"Een Beroependorp komt er natuurlijk niet vanzelf. Voor deze editie sloegen volgende partners de handen in elkaar: Lokaal Bestuur Geraardsbergen,- 4 secundaire scholen: KA Geraardsbergen, Sint-Catharinacollege, Atheneum Herzele, Stella Matituna (de leerlingen begeleiden de activiteiten), de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB’s), de lerarenopleiding van Hogent, Het Beroepenhuis, sectororganisaties Constructiv, Volta, SFTL, Woodwize, Areyouwaterproof en 3 bijzondere partners: Astertechnics, SAI Aalst (voor beroep Verpleegkundige) en Radio MFM."

Op het Beroependorp worden ook flyers verdeeld over de Talentenjacht van de jeugddienst van Geraardsbergen, zodat kinderen nog een vervolg kunnen breien aan hun ervaringen in het Beroependorp.

 

Door Jan Lion