Abonnee worden? Kies je leesformule

11/02/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De stormachtige zee heeft diepe bressen geslagen in het strand van Wenduine.  Michel Vanneuville

Vooral het strand zag af van Ciara

Storm Ciara heeft tijdens haar doortocht voor ruim 50.000 oproepen gezorgd op het nummer 1722. Dat speciale nummer dient voor niet-dringende brandweerinterventies. “Het heeft gewerkt”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). “Het noodnummer 112 bleef vrij voor echte noodgevallen.”

Ondanks die massa oproepen, lijkt grote schade te zijn uitgebleven. “Het heeft hard gewaaid, maar we vermoeden dat er geen recordaantal aangiftes zal zijn”, zegt Peter Wiels van Assuralia, de koepel van verzekeringsmaatschappijen. “Een echte raming komt er wel pas binnen een paar weken.”

Bredene: opgepast voor de strandkliffen.  Foto Kurt

De stranden aan onze kust zijn wél zwaar getroffen door storm Ciara. Onder meer in Wenduine, Blankenberge en Bredene sloeg de zee tijdens springtij bressen in het strand. Daardoor zijn op verschillende plaatsen tot twee meter hoge kliffen ontstaan en zijn miljoenen kubieke meters opgespoten zand weer in zee “gezogen”. Sinds het jaar 2000 heeft het opspuiten van de stranden al meer dan een half miljard euro gekost. Volgens Natuurpunt kunnen we maar beter de stranden laten “verduinen” om dat te verhelpen. “Door onze stranden niet meer machinaal te reinigen en de natuur een handje te helpen door kunstmatig een duin voor de dijk aan te leggen houd je het zand beter op zijn plaats”, zegt Krien Hansen van Natuurpunt.(tlb)

AANGERADEN