Minimaal 7 jaar celstraf geëist tegen Trumps adviseur Roger Stone

Aanklagers in de Verenigde Staten willen dat voormalig Trump-adviseur Roger Stone zeven tot negen jaar celstraf krijgt. De federale rechter bepaalt op 20 februari de strafmaat voor de voormalige politieke adviseur en campagnemedewerker van president Donald Trump.

Stone werd in november schuldig bevonden op zeven punten, onder meer voor liegen tegen het Congres en belemmering van de rechtsgang. Volgens de aanklagers moet hij conform de richtlijnen een straf tussen 7 jaar en 3 maanden en maximaal 9 jaar krijgen. Zij hebben de rechter gevraagd Stone “volgens die richtlijnen” te veroordelen.

De aanklachten tegen Stone hadden te maken met de hackaanvallen op e-mailadressen van de Democraten tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2016. Hij zou in de context van het Rusland-onderzoek gelogen hebben over zijn benadering van WikiLeaks, dat gehackte e-mails van onder anderen Hillary Clinton publiceerde.

Stone is een van de medewerkers van president Trump die door speciaal onderzoeker Robert Mueller is aangeklaagd. Trumps campagneleider Paul Manafort kreeg in maart vorig jaar een celstraf van 7,5 jaar voor onder meer bank- en belastingfraude.

Nu in het nieuws