Volgens SP.A is "beleid rond eenzaamheid een lege doos"

Geraardsbergen - SP.A-gemeenteraadslid Patrick De Bodt vindt dat het stedelijk beleid rond eenzaamheid niets inhoudt. "Het is een lege doos." Volgens De Bodt geeft de stad zelfs meer uit aan een bijvriendelijk actieplan dan aan de bestrijding van de eenzaamheid. Kristin Vangeyte, schepen van Eenzaamheid (Open VLD), zegt dat er wel geïnvesteerd wordt.

"Er wordt jaarlijks slechts 3.000 euro uitgetrokken om de eenzaamheid te bestrijden" stelt De Bodt vast. "De stad geeft zelfs meer geld uit aan de uitvoering van een bijvriendelijk actieplan". Volgens De Bodt gebruikt schepen Vangeyte de bijzonder omvangrijke problematiek van eenzaamheid louter om zelf in de belangstelling te komen.

"Ik woon in het centrum van Geraardsbergen en ik heb veel contact met senioren" zegt De Bodt. " Er zijn in onze stad heel veel eenzame zieltjes. De beperkte middelen die de stad voorziet om deze erg grote problematiek aan te pakken is des te merkwaardiger als je bedenkt dat de stad met veel bombarie een schepen voor Eenzaamheid heeft aangekondigd."

"Men heeft deze bevoegdheid uitgevonden om in de belangstelling te komen. Er worden geen structurele maatregelen genomen om eenzaamheid te bestrijden en de voorziene budgetten zijn belachelijk laag. Er zijn structurele maatregelen nodig op het vlak van huisvesting, seniorenvoorzieningen, mobiliteit en een doordacht demografisch beleid dat de sociale mix van onze stad verbetert."

Schepen Vangeyte (Open VLD) reageert. "Een beleid voeren is meer dan centen uitgeven, de bestaande voorzieningen en structuren doelgericht gebruiken om de eenzaamheid aan te pakken is veel nuttiger. Voor eenzaamheid wordt jaarlijks 50.000 euro voorzien. De 3.000 euro waar de SP.A naar verwijst dient enkel als financiering voor het rapporteren van het beleid terzake. We voorzien overigens een meldpunt, er komt een startconferentie, er zijn huisbezoeken gepland en nog zoveel meer."

Door Jan Lion
AANGERADEN