Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Abonnee worden? Kies je leesformule

Koken met restjes: onze redacteur gaat aan de slag met recepten om alles in de kast op te maken

Kookboek op de rooster

Koken met restjes: onze redacteur gaat aan de slag met recepten om alles in de kast op te maken

In Eva Posthuma de Boer’s keukenkast staan geen halflege bokaaltjes. Als ze volgens haar eigen principes leeft, tenminste. Opmaken die boel!, zo luidt het devies van de Nederlandse schrijfster. Een blik in mijn koelkast vertelt me dat ik iets van Eva kan leren. Aangebroken potjes ansjovis, olijven, currypasta (groene én rode), mierikswortelsaus, pickels en harissa. Mosterd, zilveruitjes en augurken tel ik niet mee. Daarvan moét ik altijd een geopend bokaaltje in de koelkast hebben om plotse trek in martino het hoofd te kunnen bieden.

Maar het idee achter Eva’s keukenkast is natuurlijk mooi. Wat je koopt, eet je op. En daar voegt de Nederlandse columniste van de Volkskrant nog enkele nobele principes aan toe: koken doe je best met ...