Ook YouTube filmpjes krijgen een label

Groffe taal en hard geweld in YouTube-filmpjes? Binnenkort krijgen ouders een waarschuwing om hun kinderen ertegen te beschermen. Net als in de bioscoop zullen ook tv-programma’s, filmpjes en andere clips die door Vlaamse vloggers op online platformen getoond worden een leeftijdscategorie en label krijgen.

Begin dit jaar werd het Nederlandse Kijkwijzer-systeem voor bioscoopfilms ook bij ons ingevoerd. Het Kinderen Niet Toegelaten-label ging de prullenbak in en werd vervangen door een leeftijdslabel en pictogram.

Bedoeling is dat het systeem nu uitgebreid wordt naar alle media. Dus ook naar Vlaamse televisie en vlogs op online platformen. Een richtlijn bepaalt immers dat alle lidstaten van de Europese Unie erop moeten toezien dat minderjarigen worden beschermd tegen schadelijke filmpjes.

“We zijn bezig de Europese Richtlijn om te zetten”, zegt Tom Demeyer, woordvoerder van mediaminister Benjamin Dalle (CD&V). “Eind dit jaar zouden de aanpassingen aan het mediadecreet van toepassing worden.”

Bij onze noorderburen wordt de Kijkwijzer, die waarschuwt voor geweld, angst, groffe taal, seks, discriminatie, drugs en alcohol, gewoon overgenomen.

“In Vlaanderen komt er wellicht een ander systeem”, aldus Demeyer. “De sector wil niet dat de icoontjes (u kent ze wel: spin, vuist of spuit, nvdr.) het scherm te veel zouden vervuilen.”

De labels, die een adviserende functie zullen hebben, kunnen als leidraad dienen voor de ouders. “Het blijft aan hen om op basis daarvan te bepalen of een programma al dan niet geschikt is voor hun kinderen”, legt Demeyer uit.

Zo’n instrument is nodig, vindt Andy Dekeulenaere van Mediawijs.be. “Kinderen bekijken steeds meer online. Het is belangrijk dat ouders daarbij betrokken worden. Een Kijkwijzer die hen helpt de juiste inschatting te maken is dan handig.”

“De nieuwe labels zullen ervoor zorgen dat er een dialoog tussen ouders en kinderen op gang zal komen. Ze zijn bovendien een stap in de goeie richting om de allerkleinsten beter te beschermen”, vindt sociale media-expert Sofie Verhalle, die ook kritisch is.

“Het is een illusie dat kinderen nu alleen nog de juiste content te zien zullen krijgen. Ze zijn slim genoeg om labels te omzeilen.”

Rest nog de vraag: wie gaat controleren of de labels worden toegepast? De Vlaamse Regulator voor de Media, klinkt het. En komen er ook boetes, zoals in Nederland? “Daarover zijn de debatten nog volop aan de gang”, besluit Demeyer.

Door Christine De Herdt
AANGERADEN