Belgische vrouwen spelen in groepsfase van finaleweek Fed Cup tegen Australië en Wit-Rusland

© Photo News

De Belgische tennisvrouwen spelen in de groepsfase van de finaleweek van de vernieuwde Fed Cup in groep B tegen Australië en Wit-Rusland. Dat is het resultaat van de loting van dinsdag in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, waar in totaal twaalf landen van 14 tot 19 april op gravel om de eindzege zullen bikkelen.

LEES OOK. Flipkens en Mertens brengen België naar Fed Cup-finale

België zat bij de loting in de derde en laagste pot. Uit pot 1 kwam tweede reekshoofd Australië, dat als runner-up van de afgelopen editie automatisch zeker was van deelname. Speerpunt bij de Australiërs is Ashleigh Barty, de nummer 1 van de wereld. Wit-Rusland kwam uit de tweede pot. De Wit-Russinnen rekenden in de kwalificaties af met Nederland.

De twaalf deelnemende landen werden in de Hongaarse hoofdstad onderverdeeld in vier groepen van drie. Elke ontmoeting bestaat uit twee enkelwedstrijden en een dubbelduel. De vier groepswinnaars stoten door naar de halve finales. Gastland Hongarije, wildcard Tsjechië en de winnaar en runner-up van vorig jaar (Frankrijk en Australië) waren al zeker van deelname. Daar kwamen de acht winnaars van de kwalificaties bij.

Titelverdediger Frankrijk moet in groep A aan de bak tegen Rusland en gastland Hongarije. In groep C vechten de Verenigde Staten, met achttien zeges recordkampioen, Spanje en Slovakije om een plek bij de laatste vier. Tsjechië, Duitsland en Zwitserland vormen poule D.

© REUTERS

Bondscoach Johan Van Herck: “Gaan duels positief tegemoet”

“Als land uit pot drie wisten we dat we sowieso pittige tegenstanders gingen loten”, reageerde Van Herck aan Belga. “Australië kan teren op de kwaliteiten van Barty, die niet voor niets de WTA-ranking topt. Wit-Rusland heeft met Sabalenka ook iemand met veel talent in de rangen. Of het een rol speelt dat ze dubbelt met Mertens? De Fed Cup is een totaal andere competitie, waar je voor je land speelt. Elise zal ons natuurlijk wel tips kunnen geven over Sabalenka, maar uiteindelijk geeft de vorm van de dag de doorslag. Ik heb vertrouwen in mijn team. We gaan de duels positief tegemoet.”

© Photo News

De Belgische kapitein ging tot slot nog dieper in op het nieuwe formaat van de Fed Cup. Die eindigt nu, net als de Davis Cup vorig jaar, met een finaleweek op een locatie. “Het is altijd wat afwachten, maar ik merk in Boedapest heel veel enthousiasme. Nadeel is natuurlijk wel dat we niet in eigen land spelen. Hopelijk zakken er toch veel Belgische fans naar Hongarije af. Dit weekend in de kwalificaties tegen Kazachstan voelden we in Kortrijk nogmaals wat de steun van het publiek kan doen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten