Na kritiek Trump: ministerie van Justitie verlaagt strafeis tegen zijn adviseur Roger Stone

© Photo News

Het Amerikaanse ministerie van Justitie vindt de geëiste celstraf tegen een oud-adviseur van president Trump te hoog. Aanklagers vroegen de rechter maandag om Roger Stone een straf van maximaal negen jaar op te leggen, maar een dag later heeft het ministerie dat overruled. Trump, die de gevraagde strafmaat op Twitter fel had bekritiseerd, ontkent dat hij het ministerie heeft beïnvloed.

adb

Alle vier aanklagers deelden na de tussenkomst van het ministerie aan de rechtbank mee met de zaak te stoppen. Een van hen, Jonathan Kravis, kondigde bovendien aan ontslag te nemen als federaal aanklager.

Stone werd in november schuldig bevonden op zeven punten, onder meer liegen tegen het Congres, belemmering van de rechtsgang en het bedreigen van een getuige in het kader van Robert Muellers onderzoek naar de verkiezingscampagne van 2016. Volgens de aanklagers moet hij volgens de richtlijnen een straf tussen 7 jaar en 3 maanden en maximaal 9 jaar krijgen.

Die eis wekte de woede van Trump, die op Twitter zei het “zeer oneerlijk” te vinden. “Kan deze gerechtelijke dwaling niet toestaan!”, voegde hij eraan toe. Trump en Stone kennen elkaar al tientallen jaren.

Het ministerie, dat geleid wordt door William Barr, heeft de rechtbank laten weten dat de eis beschouwd kan worden als “buitensporig en onrechtvaardig”. Het zal geen formele aanbeveling doen voor een strafmaat.

Onder druk?

Experts zetten vraagtekens bij de bocht van het ministerie. Ze vragen zich af in hoeverre aanklagers onder druk staan van het Witte Huis. Ook de Democraten zijn verontwaardigd over het besluit. Volgens senator Chuck Schumer denkt Trump dat hij het ministerie van Justitie kan gebruiken om zijn eigen vijanden te vervolgen en zijn vrienden te helpen. Schumer vraagt een intern onderzoek. Democraat Jerrold Nadler, die hoofd is van de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden, zei dat hij eveneens de zaak zal onderzoeken.

Trump ontkent dat hij het ministerie heeft beïnvloed en zegt met niemand daar gesproken te hebben. “Ik zou het kunnen doen als ik het wilde. Ik heb het absoluut recht om het te doen. Ik moei me niet met dingen”, verklaarde hij. Op de vraag van journalisten of hij Stone eventueel gratie wil verlenen, wilde hij geen antwoord geven.

De federale rechter bepaalt op 20 februari de strafmaat voor de voormalige politieke adviseur en campagnemedewerker van de president.

LEES OOK. Wie is Roger Stone, de beruchte ‘dirty trickster’ die Trump president maakte en de vuile campagne uitvond? (+)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten