Bombrieven ontploft in twee Nederlandse steden: politie onderzoekt nog een verdachte brief, verzender eist bitcoins

In de postkamer van twee Nederlandse bedrijven hebben woensdagochtend explosies plaatsgevonden. In de stad Kerkrade is een briefpakket ontploft in een postsorteerbedrijf, en ook in Amsterdam ontplofte een bombrief. Er vielen geen gewonden. Er wordt nu nog een verdachte brief onderzocht die binnenkwam bij een ABN-Amro-kantoor in Maastricht.

Volgens politiewoordvoerders ter plaatse maakten de poststukken die in Kerkrade en Amsterdam ontploften, vlak daarvoor een sissend geluid. In Kerkrade nam een medewerker van het postsorteerbedrijf een pakje aan dat er “heel normaal” uitzag. Toen de medewerker het sissende geluid hoorde, gooide hij het pakje weg. De negen aanwezige personeelsleden vluchtten daarop de postkamer uit. Even later vond de explosie plaats.

Bombrieven ontploft in twee Nederlandse steden: politie onderzoekt nog een verdachte brief, verzender eist bitcoins
Foto: Politie Nederland

In Amsterdam kreeg een medewerker van het postsorteercentrum van ABN Amro aan de Bolstoen, op bedrijventerrein Sloterdijk aan de westkant van de stad, een grote, verdikte envelop in handen. Toen het personeelslid die opende, klonk ook een sissend geluid, zo stelt een woordvoerder van de politie. Daarna gooide ook die medewerker de envelop weg. Vervolgens klonk een knal.

De politie onderzoekt ook een verdachte brief die is binnengekomen bij een pand aan de Avenue Ceramique in Maastricht. Volgens de politie is er niets ontploft. Ook daar gaat het om een bankfiliaal van ABN Amro, aldus een woordvoerder van de bank. De mensen die in het pand aanwezig waren, worden ondergebracht in een gebouw in de buurt. Het is niet duidelijk of de brief is opengemaakt. De omgeving rond het pand is afgezet.

Bitcoins geëist

De mysterieuze verzender van de bombrieven heeft een bedrag in bitcoins geëist, meldt de politie woensdagmiddag. Er moet betaald worden, anders worden er nieuwe brieven met explosieven verstuurd. Het gaat dus om afpersing.

Welke bedrag geëist wordt, blijft geheim, omdat de bekendmaking het onderzoek kan schaden. Het is zogenoemde daderinformatie, luidt het.

Meerdere bombrieven

De afgelopen tijd werden in Nederland al meerdere bombrieven aangetroffen. De meest recente werd vrijdag gevonden, in een postsorteercentrum aan de Australiëhavenweg in Amsterdam. De brief bevatte een explosief dat een zwaar lichamelijk letsel had kunnen veroorzaken, zei een politiewoordvoerder. De recherche gaat de vondst opnemen in het onderzoek naar de eerder verzonden bombrieven in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht.

De politie vraagt speciale aandacht voor witte enveloppen met een verdikking, voorzien van twee postzegels en met de geadresseerde op een geprint papierstuk in een geplastificeerd deel van de envelop. Op de woensdag aangetroffen brief zat geen logo van het CIB, zoals in eerdere gevallen.

Geen van die bombrieven ontplofte. Voor zover bekend is nog niemand daarvoor aangehouden.

Minister vindt situatie “zorgelijk”

De Nederlandse minister van Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) vindt de ontploffing “zorgelijk”. “Voor zover we nu kunnen overzien, zijn er geen slachtoffers en geen gewonden. Dus dat is fijn”, zegt Dekker. “Voor de rest moet de politie onderzoek doen.”

De nationale coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) houdt de situatie rond de explosies in de gaten, laat een woordvoerder weten. De NCTV heeft een coördinerende rol, stelt Dekker. Hij noemt het ook nog voorbarig om te zeggen of er een verband is tussen de twee ontploffingen.

Verdikking

De brief van vorige vrijdag werd herkend aan dezelfde verdikking die eerdere brieven ook hadden. Een adressticker van het Rotterdamse incassobureau Centraal Invorderings Bureau (CIB) als afzender ontbrak, maar heeft er waarschijnlijk wel opgehangen. Eerdere brieven hadden wel een zo’n sticker. Echte brieven van het CIB krijgen die sticker nooit: de afzender staat normaal gesproken gedrukt op de envelop.

Het is niet bekend of de explosies van woensdagochtend verband houden met de brieven die de afgelopen tijd werden verstuurd.

Door gjs
AANGERADEN