Astronomen vinden patroon in mysterieuze radiosignalen die vanuit ruimte naar aarde gestuurd worden

Foto: AFP

Om de zestien dagen worden vanuit een sterrenstelsel op 500 miljoen lichtjaar van de aarde radiosignalen verstuurd. Die signalen werden al vaker opgevangen, maar onderzoekers zijn er nu voor het eerst in geslaagd er een patroon in te vinden.

Een team van Canadese astronomen heeft tussen 16 september 2018 en 30 oktober 2019 radiogolven bestudeerd die vanuit de ruimte naar de aarde gestuurd werden. De zogeheten fast radio bursts werden in 2007 ontdekt en worden door wetenschappers als een van de meest mysterieuze fenomenen in de ruimte beschouwd.

Wetenschappers weten wel dat die golven afkomstig zijn van een sterrenstelsel op 500 miljoen lichtjaar van de aarde, maar voorts bleef het een groot mysterie. De Canadezen konden in die dertien maanden onderzoek een patroon vinden in de radiosignalen. Ze worden om de 16,35 dagen waargenomen, en dat telkens 4 dagen lang. Daarna volgt 12 dagen stilte.

Dat staat te lezen in een paper die al wereldkundig gemaakt werd, maar nog niet gepubliceerd werd in een wetenschappelijk blad. Dat laatste is nog een belangrijke stap, want dan buigen collega-wetenschappers zich over de bevindingen en controleren zij of het onderzoek wel volgens de regels van de kunst verlopen is.

Als dat het geval is, is de vaststelling van de astronomen bijzonder opmerkelijk. Ze zou kunnen helpen om de radiosignalen beter te begrijpen.

Door gjs
AANGERADEN