112-jarige Japanner is oudste man ter wereld

Bron © BELGA

Chitetsu Watanabe Foto: AFP

Guinness World Records heeft woensdag de 112-jarige Japanner Chitetsu Watanabe erkend als de oudste levende man ter wereld. De man kreeg de titel nadat zijn voorganger Masazo Nonaka, ook een Japanner, op 20 januari 2019 jaar overleed op 113-jarige leeftijd.

Watanabe werd geboren op 5 maart 1907. Nadat hij afstudeerde aan de landbouwschool verhuisde hij naar Taiwan, waar hij 18 jaar in een Japanse suikerfabriek werkte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij in het Japanse leger, daarna keerde hij terug naar zijn geboortestad Niigata. Daar werkte hij tot zijn pensioen als ambtenaar. Nu woont hij in een bejaardentehuis in Niigata, in Centraal-Japan. Vandaag leidt hij niet zo’n actief leven meer, maar tot vorige zomer deed hij dagelijks sport- en wiskundeoefeningen.

De man vertelde aan lokale media vorig jaar dat het geheim van een lang leven is “je niet te ergeren en een glimlach op het gezicht te bewaren”. Hij heeft vijf kinderen, twaalf kleinkinderen, zestien achterkleinkinderen en een achterachterkleinkind.

Ook de oudste levende vrouw woont in Japan. Kane Tanaka vierde in januari haar 117de verjaardag.

Door jvh
AANGERADEN