Raymond van het Groenewoud wordt 70 en dat verdient een driedelige docureeks op Eén (maar de zanger wil zelf niet kijken)

Raymond van het Groenewoud, ’s lands bekendste Valentijnskind, wordt vrijdag 70. De oervader van de Vlaamse rock-’n-roll krijgt als cadeau een driedelige docureeks op Eén. Die start donderdagavond met een terugblik op zijn jeugdjaren in Amsterdam en Antwerpen.

dvg

De jonge Raymond had het niet gemakkelijk: zijn Nederlandse tongval en lange Beatlesharen leverden hem het nodige hoongelach op, en op het einde van zijn schoolcarrière koos hij zonder diploma voor een leven als muzikant. Met de hulp van zijn biologische vader Nico Gomez en Johan Verminnen zet Van het Groenewoud zijn eerste stappen als artiest, om daarna zijn eigen weg in te slaan met de eerste hit Maria, Maria, ik hou van jou. Voor de gelegenheid keert Van het Groenewoud terug naar zijn lagere school, waar hij de nieuwe generatie laat kennismaken met het nummer Liefde voor muziek.

Confrontatie

Zelf naar de documentaire kijken, doet Van het Groenewoud vanavond niet. “Ik weet met hoeveel doorzetting en liefde aan de drie afleveringen is gewerkt, en dat volstaat voor mij”, zegt hij. “Ik wil de confrontatie met mezelf niet nog eens aan gaan.” Hij werkte wel actief mee aan de reeks en liet regisseur-muzikant Karel Van Mileghem (Paradise city) drie jaar lang toe in zijn leven. In Raymond! komen ook collega’s, ex-partners en Van het Groenewouds zonen aan het woord, en zorgen onder meer Golden Earring, Zwangere Guy en Black Box Revelation mee voor de muzikale leidraad.

Ook de radiozenders van VRT brengen komende dagen hulde. Radio 1 start morgen ieder programma met een Raymond-nummer, gekozen door kennissen en vrienden. Zaterdag is hij te gast in Belpop, en volgende week stelt Van het Groenewoud zelf zijn nieuwe album Speel voor. Radio 2 gooit vrijdag een integraal concert online en laat vanaf april maandelijks een artiest een cover opnemen.

‘Raymond!’

Eén, 21.30 uur

Aangeboden door onze partners