Nieuwe cinemacomplexen op komst? Kinepolis mag weer beginnen bouwen

Bron © BELGA

Kinepolis Antwerpen

Het staat Kinepolis vrij om vanaf 12 augustus 2021 nieuwe bioscoopcomplexen in België te bouwen. Dan loopt de overgangsperiode af die de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft ingesteld, zo maakte zowel de bioscoopgroep als de BMA woensdagavond bekend.

Kinepolis ziet nog ruimte voor nieuwe bioscopen in België, maar is al jaren aan handen en voeten gebonden door strenge mededingingsvoorwaarden. Het bedrijf kan in ons land geen nieuwe grote complexen bouwen of overnemen zonder toestemming van de mededingingsautoriteiten. Die voorwaarden gaan terug tot in 1997, toen Kinepolis ontstond uit een fusie van de bioscoopgroepen van de families Bert en Claeys.

Jarenlang vocht Kinepolis de voorwaarden aan en uiteindelijk oordeelde het Brusselse hof van beroep in oktober vorig jaar dat de voorwaarde die de bioscoopgroep belemmert om te groeien in België, opgeheven moest worden. Het hof besliste wel dat de BMA een overgangsperiode kon instellen.

De BMA heeft inmiddels een beslissing genomen: de overgangsperiode loopt op 11 augustus volgend jaar af. Ondertussen mag Kinepolis al voorbereidingen treffen om nieuwe bioscopen te openen. De overige voorwaarden, onder meer met betrekking tot het verbod op overnames in België, blijven van toepassing.

Kinepolis hoopt nu “de lange procedureslag met betrekking tot organische groei” achter zich te kunnen laten. “Dit is wat ons betreft een redelijke beslissing. Wij kijken ernaar uit ook in nieuwe regio’s bij te dragen aan een positieve ontwikkeling van de Belgische bioscoopmarkt”, zegt CEO Eddy Duquenne.

LEES OOK. Nieuw bij Kinepolis, de ScreenX: Filmpje meepikken alsof je er midden in zit

AANGERADEN